Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Avloppet kan bli dyr historia för Närpesbor

Från 2014
Uppdaterad 19.02.2014 17:19.
Arbetet med den 17 kilometer avloppsledningen från Maxmo till Vörå inleddes i januari.
Bildtext Arkivbild.

Det är dyrt och orimligt att man tvingas ansluta sig till stadens avloppsnät, tycker Kaj Bäck i Närpes. Avloppsnätet byggs ut just nu och Bäck är rädd att kostnaderna i slutändan skjuter i höjden.

- Man kan ju säga att de slår undan ekonomin för mig. Det blir ju svårt för mig med tusen euro i pension i månaden, säger Kaj Bäck.

Att tvingas ansluta sig till verksamhetsområdet för avloppshanteringen kommer att sluka massor med pengar, befarar Bäck. Det har lett till att han funderar om det bästa i så fall vore att att använda huset i Närpes som sommarstuga och flytta någon annanstans.

- Det är otroligt fel att köra över medborgarna som har betalat skatt i alla dessa år och gör så här på ålderdomens höst. Det man har slitit ihop ska man ju leva av och kunna ha en möjlighet att bo kvar. Det är väl bara att flytta och göra om huset vi bor i till sommarstuga, för några sådana pengar börjar jag inte låna vid 70 års ålder.

Kaj Bäck tycker att hushållen själva ska få avgöra om de vill gå med i det kommunala systemet eller inte. Som självständig person tycker han inte om att bli påtvingad något bara för sakens skull.

Kaj Bäck
2 min
Programmet är inte längre tillgängligt

Förespråkar andra alternativ

Enligt Kaj Bäck finns andra alternativ med egna reningssystem, som skulle bli billigare.

- Det finns ju andra system. Jag har markbädd från förut, men det är bortdömt. Det finns egna reningsverk och andra alternativ att använda utan att gå med i Närpes avloppssystem, säger Bäck.

Enligt vd Kurt Rösgren på Närpes Vatten och de beräkningar som han har låtit göra kommer de totala kostnaderna i de allra flesta fall att röra sig kring 8000 euro, där 4400 är anslutningsavgift. Närpes Vatten ansvarar för avloppsvattenhanteringen i Närpes.

- Vi räknar att cirka 90 procent av fastigheterna ryms innanför gaffeln mellan 1000 och 4000 euro för ledningskostnaderna. Det finns fall då det blivit mera, kanske upp till 8000 för grävkostnaderna, där de har hamnat att spränga och de kanske har gjort även andra saker, säger Rösgren.

Alla ska med

Låginkomsttagare kan få upp till 40 procent av kostnaderna för att gå med i den kommunala avloppshanteringen ersatta med stöd från statens bostadsfond ARA.

Enligt lagen om vattentjänster är en fastighet skyldig att ansluta sig om den befinner sig på det fastställda verksamhetsområdet för avloppshantering. Kurt Rösgren på Närpes Vatten säger att det också finns en solidarisk orsak till att hushållen uppmanas att ta del av det kommunala nätverket.

- Vi får en del statspengar, cirka 40 procent för överföringslinjerna och för uppsamlingsledningarna ute i byarna lite blygsammare sju procent. Om samhället stöder en centraliserad verksamhet är det meningen att människorna i bygden ska använda den.

Vad gäller kostnaderna säger han att ett eget reningsverk som håller måttet inte ens blir särskilt mycket billigare än att ansluta sig till det centraliserade. Det kan röra sig om någon hundralapp, tippar han.

- Lagstiftarna går ut med den linjen att det ska vara få och stora reningsanläggningar så att trovärdigheten och reningskvaliteten på vattnet som behandlas är på en sådan nivå att det är någon nytta med det, säger Kurt Rösgren.