Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Det här kan bli det värsta som har hänt i Europa på många år”

Från 2014
Uppdaterad 19.02.2014 18:27.
Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Svenska Yles utrikesredaktör och Rysslandsexpert Kerstin Kronvall har bevakat Ukraina intensivt under de senaste månaderna, och har besökt landet tre gånger under en kort tid. Hon förklarar varför Kiev just nu ser ut som en krigszon.

Hur bedömer du den utveckling vi har sett i Ukraina det senaste dygnet?

- Den var helt väntad. Redan förra veckan gick nämligen president Viktor Janukovytj ut med ett ultimatum till dem som ockuperar Självständighetstorget. Han meddelade då att om de inte tömmer torget och river barrikaderna före den 15 februari så kommer hans styrkor att göra det. Det är det vi ser nu.

- Det andra är förstås att man har låtit den här situationen fortsätta på det här sättet så länge. Myndigheterna har inte har gjort någonting sedan december då demonstranterna började riva upp gatsten och göra åverkan på allmänna platser. Då man ser mellan fingrarna på det här sättet kan man redan se en grundläggande förändring i samhället. Det vill säga att man inte ingriper mot sådant som är brottsligt, mot sådant som inte är tillåtet i ett samhälle, utan låter det fortsätta i tre månader. Sedan gör man ett tillslag. Här finns många element som är riktigt ordentligt obehagliga.

President Janukovytj tar nu alltså i med hårdhandskarna, varför gör han det?

- Jag tror att han helt enkelt ännu tror att han har ett större stöd bland folket än han de facto har. Och det är ju inte första gången i världshistorien en statsledare inte riktigt ser att hans tron har börjat gunga. Janukovytj vill inte lämna presidentposten. Han är en man som är vald i ett relativt bra val. Det vill säga att han är demokratiskt vald i ett val som bedömdes vara inte förfärligt fuskat så han tror säkert att han fortfarande åtnjuter folkets stöd.

Bildtext Yle
Bild: Yle

Du var själv i östra Ukraina bara för ett par dagar sedan och där i de östra delarna har man ju tidigare varit mer positivt inställd till regimen och presidenten. Hur upplevde du stämningarna när du var där nu?

- Jag var djupt överraskad över att jag under mina två dygn i Dnipropetrovsk i östra Ukraina inte mötte en enda människa som skulle ha sagt att han eller hon stöder president Janukovytj. Det var faktiskt en väldigt stor överraskning för mig. Det fanns många människor som inte stöder demonstrationerna och som var livrädda för det som håller på att hända i landet, men de facto ville alla få en förändring och ett slut på korruptionen. Under de senaste åren har det kommit fram att Janukovytj har stulit pengar av folket i så hög grad att folket inte längre vill se något sådant.

Vad tror du att oppositionen kommer att göra nu? Har den en strategi för den här situationen?

- Nej, det tror jag inte att den har. Man ska komma ihåg att oppositionen i själva verket är svansen som följer hunden i det här sammanhanget. Då folk drog ut på gatorna i november var det faktiskt så att det inte var någon politisk gruppering som organiserade det hela, utan det var vanliga människor som var upprörda och arga. Oppositionen vädrade då morgonluft och kom ut efter folket och försökte ta hand om situationen. Det här läget som vi har nu är utom oppositionsledarnas makt och följer en massans logik som de inte kan hantera.

- Dessutom finns det, precis som president Janukovytj säger, väldigt radikala element bland dem som håller till där på Självständighetstorget i Kiev just nu. Det finns alltså väldigt många olika aspekter på den här situationen som gör att den faktiskt är fullständigt oförutsägbar just nu.

Vart kan allt det här då leda?

- Det förfärliga är det här kan leda till någonting av det hemskaste som har hänt i Europa på väldigt många år.

Läs också:
Tuomioja fruktar fullskaligt inbördeskrig
Janukovytj utlyste landssorg - 26 dödsoffer bekräftade
FN och EU oroade över situationen i Ukraina
Protesterna fortsätter också i östra Ukraina