Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tuomioja fruktar fullskaligt inbördeskrig

Från 2014
Uppdaterad 19.02.2014 18:21.
Erkki Tuomioja
Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Utrikesminister Erkki Tuomioja anser att Ukrainas regering bär det främsta ansvaret för att få slut på våldet. Men även oppositionen måste kunna ge efter, säger han.

Utrikesminister Erkki Tuomioja (sdp) oroas över att oroligheterna sprids från Kiev till andra delar av Ukraina.
- Spridningen kan rentav leda till att det värsta tänkbara scenariet besannas, och att inbördeskrig bryter ut.

- Regeringen och oppositionen har tillsammans möjlighet att stoppa det här, sa Tuomioja på onsdagsmorgonen i Morgonettan i Yle Radio 1.

Enligt Tuomioja borde parterna till att börja med enas om att avstå från allt våld och alla provokationer. Därefter bör de återgå till den process, som ännu under måndagen verkade kunna medföra någon typ av resultat.

Tuomioja tror att provokationerna i Kiev kan vara ett verk av individer och krafter som inte accepterar det resultat en politisk process skulle leda till. Bland demonstranterna kan det finnas representanter för våldsamma extremistgrupper, lika väl som maskerade provokatörer från säkerhetsstyrkorna.

Utrikesministern säger att också oppositionen måste visa förhandlingsvilja, även om det är regeringen som bär det främsta ansvaret för ett slut på våldet. Men hittills finns inget som tyder på att situationen stabiliseras.

- Det verkar som om den upprensningsoperation regeringen gått in för kommer att fortsätta, och det betyder helt visst också fler offer, säger Tuomioja.

Allmänt förmodas Ryssland sätta press på Ukrainas regering för att kväsa protesterna. Även Tuomioja gissar att det förhåller sig så, men han konstaterar också att det varken är i Rysslands eller andra utomståendes intresse att driva in Ukraina i en utdragen våldsspiral.

- I en sådan finns inga vinnare.

Läs också:
Janukovytj utlyste landssorg - 26 dödsoffer bekräftade
”Det här kan bli det värsta som har hänt i Europa på många år”