Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omvärlden överväger sanktioner mot Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 19.02.2014 15:20.
19 februari 2014
Bild: EPA/ALEXEY FURMAN

EU:s utrikesministrar håller på torsdag ett krismöte om Ukraina. Flera av unionens utrikesministrar har reagerat med bestörtning på våldsamheterna och kräver sanktioner mot Ukrainas ledning.

Enligt EU:s utrikeschef Catherine Ashton ska de 28 unionsländernas utrikesministrar träffas i Bryssel för att dryfta hur man borde reagera på våldet i Ukraina som krävt 25 dödsoffer och 240 skadade det senaste dygnet.

Frankrike och Tyskland kommer redan på onsdag att hålla ett möte om krisen i Ukraina. Enligt den franska utrikesministern Laurent Fabius är det "sannolikt" att sanktioner införs mot Ukrainas ledning.

Även EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso väntar sig någon form av "åtgärder mot dem som är ansvariga till våldet".

Tänkbara sanktioner är inreseförbud för Ukrainas statsledning, samt frysning av tillgångar utomlands.

Flera av unionens utrikesministrar har reagerat med bestörtning på händelserna i Ukraina. Sveriges utrikesminister Carl Bildt hoppas på en "stark och enad svensk reaktion" på blodsutgjutelsen i Kiev. Inför dagens utrikespolitiska debatt i svenska riksdagen sade Bildt att ansvaret "ligger entydigt" på president Janukovytj.

- Han var den person som hade kunnat förhindra detta genom att sträcka ut en hand till oppositionen. I stället sträckte han ut en knytnäve och nu är den dränkt i blod.

Bildt säger att risken för inbördeskrig nu är överhängande, men han påminner om att våldets seger bara är tillfällig.

I Danmark fördömer utrikesminister Martin Lidegaard alla våldshandlingar, och kräver att båda parterna besinnar sig och återvänder till förhandlingsbordet.

- Men jag måste också säga att president Janukovytj och myndigheterna har ett särskilt ansvar i den här situationen, säger Lidegaard.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier anklagar även han Janukovytj, och säger att den ukrainske presidentens vägran att föra en seriös dialog ledde till upptrappningen av våldet.

Även Polens premiärminister Donald Tusk tänker uppmana EU att införa sanktioner mot Ukrainas regering.

Ryssland beskyller Ukrainas opposition

Ryssland krävde på onsdagen att ledarna för den ukrainska oppositionen "sätter stopp för blodsutgjutelsen" i Kiev, och lovar att Moskva ska använda sitt inflytande för att återställa lugnet.

I en kommuniké befaller ryska utrikesministeriet oppositionsledarna i Ukraina att genast återuppta dialogen med den lagliga regimen, utan hotelser eller ultimatum.

"Ukraina är ett vänskapligt broderland och strategisk partner. Vi kommer att använda allt vårt inflytande för att fred och lugn ska råda", lyder uttalandet. Där står inget närmare om vilka steg Ryssland kan tänkas ta.

Även president Vladimir Putin anklagar oppositionen för kuppförsök, men enligt sin talesman Dmitrij Peskov ger han inte Janukovytj några råd angående krisen i Kiev. Putin och Janukovytj diskuterade i telefon i natt.

- Men Rysslands president har inte gett, och ger inte, sin ukrainske kollega några råd hur han ska göra. Han planerar heller inte att göra det i framtiden, vidhöll Peskov enligt ryska medier.

Läs också:
”Det här kan bli det värsta som har hänt i Europa på många år”
Tuomioja fruktar fullskaligt inbördeskrig
25 döda i Kiev, oppositionshögkvarteret brinner
FN och EU oroade över situationen i Ukraina
Protesterna fortsätter också i östra Ukraina