Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Omslagsflicka vid femtiofem

Från 2014
Uppdaterad 19.02.2014 14:43.
Bildtext Medelåldersmodell
Bild: EPA/JASON SZENES

Varje år ger tidsskriften Sports Illustrated ut ett stort baddräktsnummer för att inspirera inför den småningom kommande strandsäsongen. I år var lite av ett jubileumsår, eftersom numret som kom ut den 18 februari var det femtionde i ordningen.

Barbie med päls
Bild: EPA/JIM HOLLANDER

Omslaget har genom åren prytts av diverse supermodeller som Elle Macpherson, Tyra Banks och Heidi Klum och i år är det Barbie, som passligt nog fyller 55 om några veckor, som får posera på pärmen. Hon är klädd i en lite uppiffad version av den svartvit-randiga baddräkten som hon bar då hon introducerades år 1959.

Det hela är förstås samtidigt ett ypperligt tillfälle för docktillverkaren Mattel att få reklam för sin mest kända produkt, vars försäljning minskat med över tio procent under de senaste åren. I samband med omslagsbilden har hashtaggen #unapologetic, fritt översatt ”inte ursäktande”, lanserats och man hoppas att den skall leda till en ny diskussion kring kroppsideal och självbild.

Barbie har under sina 55 levnadsår fått ta emot massiv kritik för att ge fel bild av hur kvinnokroppen borde se ut och nu vill företaget framhäva att hon är stolt över vem hon är och tänker fortsätta med det!

Visste du det här om Barbie?

  • Kvinnan som skapade Barbie heter Ruth och idén fick hon från dotterns lekar med pappersdockor där dockorna oftast gavs vuxna roller. Barbie är döpt efter dottern Barbara.
  • Den första dockan kom både som brunett och blondin och var klädd i en svartvit-randig baddräkt. De första kläderna var formgivna av modedesignern Charlotte Johnsson och handsydda i Japan.
  • År 1961 kom Ken med i bilden och även han är döpt efter ett av Ruth Handlers barn, den här gången sonen Ken. Pojken Ken sägs ha tyckt att det var pinsamt att ha en docka utan könsorgan och som dessutom är anatomiskt helt inkorrekt, uppkallad efter sig.
  • På 70-talet blev Barbie olympisk skidåkare och OS-medaljör, på 80-talet blev hon astronaut och på 90-talet rapstjärna.
  • På 1990-talet fick Barbie en tjockare midja för att bättre passa för det då rådande klädmodet.
  • År 2003 blev Barbie olaglig i Saudiarabien för att hon inte passar in i de islamistiska idealen med sina avslöjande kläder och förföriska poser. I mellanöstern finns ett alternativ till Barbie som heter Full och som speglar de muslimska värderingarna bättre än vad Barbie gör.
  • År 2005 publicerade Dr. Agnes Nairn vid University of Bath, en undersökning som visar att flickor ofta går genom ett stadium när dom hatar sina Barbiedockor och straffar dem. Ofta handlar det om att Barbie mister sitt huvud eller kokas i mikron. Det lär vara en slags rit som markerar att barndomen är över och att man nu går in i vuxenlivet.

Läs också: Filippa Sundlin: Barbie är oskyldig!