Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Behovet av nytt barnsjukhus i Åbo är akut"

Från 2014
Uppdaterad 19.02.2014 16:06.
ÅUCS U-sjukhus
Bild: Yle/Linus Hoffman

Utrymmena på barnsjukhuset i Åbo är trånga och oändamålsenliga. Inomhusluften vid barn- och ungdomskliniken vid Åbo universitetscentralsjukhus är också dålig.

Barnsjukhuset som planeras i Helsingfors har fått mycket uppmärksamhet och staten har lovat 40 miljoner euro för bygget. Vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt anser man att behovet av ett nytt barnsjukhus i Åbo är lika stort och man hoppas på statlig finansiering även för det nya barnsjukhuset som planeras i Åbo.

Behovet av ett nytt sjukhus är verkligen stort, säger överskötare Wiveka Kauppila vid barn- och ungdomskliniken i Åbo.

- Helsingfors utesluter inte det här behovet. Det är en marginell andel av våra patienter som behandlas i Helsingfors, säger Kauppila.

Den nuvarande barn- och ungdomskliniken är inhyst i U-sjukhuset. Utrymmena är gamla och logistiken är inte tillräcklig för verksamheten.

- Våra utrymmen är för små, de är gammalmodiga, konstaterar Kauppila.

"Vi behöver ett nytt sjukhus nu"

Dessutom tampas U-sjukhuset av fuktskador och dålig ventilation.

- Behovet är akut. Vi borde ha det här sjukhuset färdigt i morgon men nu får vi vänta till 2018-2019. Vi står inför stora problem och vi funderar dagligen på hur vi klarar oss här, säger Kauppila.

Ett nytt sjukhus skulle också möjliggöra mer patientcentrerad vård med utrymme för familjerna.

- Hela vår ideologi och hela vårt motto är vi inte kan skilja familjen från barnet. Största delen av våra patienter har stort behov av att vara med sina föräldrar.

Finansieringen av det nya sjukhuset är en stor fråga. Sjukvårdsdistriktet anser att staten måste behandla de olika regionerna jämlikt och också finansiera sjukhusbyggen på andra områden än Helsingfors. Sjukvårdsdistriktet har nu ansökt om 23,5 miljoner euro av staten.

- Vi kan ju inte dela in regionerna så att de som bor i Helsingfors har bättre möjligheter än de som bor någon annanstans i Finland. Finansieringen är ett stort problem, säger Kauppila.

Situationen på barnsjukhuset i Åbo behandlades också i A-studion i måndags. Inslaget är på finska.