Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pro Paja får fortsätta

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Verkstadshus i Borgå.
Bild: Yle/Carmela Walder

Nu står det klart att Pro Paja i Östermalm i Borgå kan fortsätta med sin verksamhet. Borgå stad har accepterat att sänka hyran för utrymmena.

Pro Paja är en arbetsverkstad för långtidsarbetslösa. Det finns en sida för träsmide och en för textilarbeten. En del av dem som deltar i verksamheten går på ett halvt års delutbildning, den andra delen består av svårplacerade långtidsarbetslösa. De långtidsarbetslösa jobbar vid Pro Paja fyra timmar per dag, tre dagar i veckan.

Det blev klart att verksamheten kan fortsätta efter det att Borgå stad gick med på att sänka hyran för utrymmena från nuvarande 5377 euro i månaden till 4800 euro. Det nuvarande hyreskontraktet går ut vid månadsskiftet.

Bildtext En ny kurs har startat.
Bild: Yle/Carmela Walder

EU-bidrag fram till årsskiftet

Pro Paja fungerade med EU-bidrag från år 2009 fram till slutet av år 2013. Efter att EU-bidraget tog slut ville Edupoli inte längre fortsätta med verksamheten. Borgå stad och Edupoli inledde förhandlingar som slutade med att Borgå stad tog Edupolis tidigare anställda på sina lönelistor, medan Edupoli fortsatte att ansvara för själva utbildningen.

Verksamheten är garanterad för det här året, hur det ser ut nästa år vet ingen.

Arbetsplatsen garanterad för ett år framöver

Arbetsledare Emmi Gustafsson är nöjd med att hon kan fortsätta jobba vid Pro Paja. Vid årsskiftet var det ytterst oklart hur det skulle gå.

Emmi Gustafssons arbete går ut på att handleda i träarbete, att finnas till, lyssna och stöda. Emmi Gustafsson jobbar med de långtidsarbetslösa, svårplacerade anställda. Hon säger att det är givande. Många som kommer till Pro Paja har inte haft ett socialt umgänge på flera år. Det är intressant att se hur mycket sociala kontakter påverkar en människa, säger Emmi.

Bildtext Undervisningen går ut på att konkret visa hur man ska göra
Bild: Yle/Carmela Walder

Givande att jobba med händerna

En ny halvårskurs startade vid Pro Paja den tionde februari. Hanna Ristola deltar i den. Hon trivs med att jobba med händerna.

Hanna Ristola jobbar med att renovera en gammal soffa som hon fyndade på en loppmarknad. Hon vill ha den i bruk i sitt eget hem.

Hanna Ristola anser sig ha nytta av utbildningen vid Pro Paja. Det är bra att kunna använda verktyg och klara av att göra själv, säger hon. Hanna Ristola hade ingen aning om att verksamheten var hotad.