Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Havets hus kan placeras vid Bernys restaurang

Från 2014
Invigning av Havets hus infopunkt
Bildtext Havets hus infopunkt. Arkivbild.
Bild: YLE/Sonja Rundt

Fastighetsbolaget Havets hus fortsätter att diskutera ett köp av Bernys restaurang vid Replotbron i Korsholm. På onsdagen höll man bolagsstämma och kommundirekör Rurik Ahlberg, som är en av kommunens representanter i bolagsstyrelsen, säger att Havets hus kan placeras invid Bernys.

Programmet är inte längre tillgängligt

På sociala medier pågår en het debatt om att kommunen inte har fått tillräckligt med information om projektet. Det finns det som anser att man undanhållit information om den bolagsstämma som hölls på onsdag.

- Det är klart att det är viktigt att informera, och vi kunde ha varit bättre på det. Men samtidigt har vi hållit öppna och raka diskussioner både i styrelsen och i fullmäktige så det har nog inte kunnat ungå någon vad viljan är, säger Ahlberg.

Bron är inte populär

Något som Korsholmspolitikerna har irriterat sig över är att Havets hus söker miljötillstånd för en bro över till Bergskär.

- Någon bro är inte akutell i dagens läge. Men det handlar om att se en större helhet. För att besökarna ska få en större upplevelse vill man kanske gå ut i naturen och om det då finns en enkel bro över till Bergskär så finns där ett ganska stort rekreationsområde. Den stora fördele med en sådan idé är att området har potential att locka ett stort antal besökare, också om vintrarna, säger Ahlbäck.

- Men det här förverkligas endast då det finns pengar till det.

Korshoms kommun är majoritetsägare i fastighetsbolaget Havets hus. Det har funnits delade meningar om hur projektet Havets hus ska utvecklas. I fjol lämnade 17 politiker in en motion om att dra sig ur hela projektet.