Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Ukraina kan ännu räddas från katastrof”

Från 2014
Uppdaterad 20.02.2014 11:06.
Bildtext Viktor Janukovytj kan lösa krisen med eftergifter, säger Arkady Moshes
Bild: EPA/YURI KOCHETKOV

Läget i Ukraina är mycket hotfullt men ännu kan en total katastrof undvikas, säger Ukrainaexperten Arkady Moshes på Utrikespolitiska institutet. Det kommer ändå att kräva eftergifter från president Viktor Janukovytj.

– De fredliga demonstrationerna ignorerades av regeringen för länge. Det gav oppositionens radikala flygel mer inflytande. Samtidigt som det blev klart att demonstrationerna inte skulle avta var det också allt mer klart att regeringen började ty sig till de brottsliga grupper som hade samlats i Kiev. Situationen blev så tät att något måste bryta ut.

Med brottsliga grupper menar Arkady Moshes de motdemonstranter som angrep regeringsmotståndarna tidigt i går och som sedan skyddades av kravallpolisen. Många såg det som startskottet på gårdagens upptrappning av våldsamheterna.

Samma grupper uppges i går ha patrullerat bakom polislinjerna i Kiev i jakt på människor som försökte ansluta sig till demonstrationerna. De anklagas också för mordet på en ukrainsk journalist i går kväll.

Enligt oppositionen får de betalt för att angripa regeringsmotståndare och är ofta rekryterade bland brottslingar.

Brutna löften ledde till våld

Gårdagens upptrappning tolkas som medveten och planerad av Janukovytj. Den sammanföll med två utvecklingar på den politiska fronten.

Den ena var att Janukovytj partikamrater blockerade oppositionens försök att få till stånd en omröstning i parlamentet om en återgång till grundlagen från år 2004. Den gamla grundlagen skulle begränsa presidentens makt med hård hand.

– För en månad sedan lovade Janukovytj en återgång till grundlagen från år 2004, som skulle göra slut på hans maktkoncentration. Löftet hängde först löst utan att något hände. Sedan lät Janukovytj förstå att det skulle ske tidigast i september. Det drev helt klart de radikala inom oppositionen mot någon form av aktion, säger Moshes.

Ryssland räknar med Janukovytj

Den andra händelsen som med tanke på våldsamheterna ses som uppseendeväckande, var att Ryssland betalade den senaste raten i ett lånepaket till Ukraina. Löften om lånen gavs efter att massdemonstrationer mot beslutet att inte skriva under frihandelsavtalet med EU började.

Precis före våldsamheterna bröt ut i går betalade Ryssland ut 2 miljarder dollar av de utlovade lånen.

Moshes menar att utbetalningen till stor del direkt gick till att betala Ukrainas skulder till det ryska statliga energibolaget Gazprom.

Det visar ändå också att Ryssland fortfarande räknar med Janukovytj. Moshes tror att Janukovytj lovade åtgärder mot demonstranterna för att få pengarna.

– Ukraina har haft mycket svåra problem med att betala sina räkningar. I går gick kring 60-70 procent av de ryska pengarna direkt till Gazprom. Bolaget var i stort behov av pengar och man kan alltså se det som ett sätt att hjälpa Gazprom och inte bara Janukovytj. Men politiskt var signalen också klar. Moskva gjorde diagnosen att Janukovytj kommer att kunna kontrollera läget, då Ryssland samtidigt räknar med att någon större inblandning från väst är osannolikt, säger Moshes.

Läget inte bortom allt hopp

Moshes menar att läget i Ukraina efter gårdagens våldsamheter har gått över en mycket allvarlig gräns. Att människor i går dödades, inte med stenar eller chockgranater, utan med skarp ammunition kommer att ha svåra följder.

Ändå uteblev ordern om ett slutligt angrepp mot demonstranterna. Det ser Moshes som ett tecken på att läget ännu inte är bortom en fredligare lösning.

– Janukovytj fick ett samtal från USA:s vice president Joe Biden och efter det lättade trycket från polisens håll. I morse ökade det igen, men inte till den nivå vi såg i natt. Jag vill inte gå så långt som att säga att Janukovytjs beslut berodde bara på det samtalet, men jag tror att samtalet hade en betydelse. Samtidigt säger det något om USA:s inflytande jämfört med EU:s, då det rapporteras att förbundskansler Merkel inte ens lyckades nå Janukovytj under hela natten. Men jag tror inte att det är för sent att åtminstone hoppas att en ytterligare upptrappning kan undvikas. Men situationen är mycket allvarlig och kräver omedelbara åtgärder, säger Moshes.

Moshes menar att de åtgärder som kan hindra läget från att urarta till något ännu värre bara kan vidtas av Janukovytj. Läget är därför långt i hans händer, trots att varken han eller oppositionspolitikerna kontrollerar läget på gatorna.

– Ukraina måste omedelbart återgå till grundlagen från 2004. Omedelbart! Inga flera förhandlingar om när och hur, utan omedelbar handling. Så behövs det en ny regering där oppositionspartierna får kontroll över den ekonomiska situationen och energiministeriet. Det måste också utlysas nyval som hålls senast om två månader. Jag tror inte att något mindre kommer att ha någon inverkan för tillfället, säger Moshes.