Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Cellotävlingen i Åbo skapar nya stjärncellister

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Filharmoniska orkestern, konsterthuset i Åbo
Bildtext I finalen i Åbo konserthus ackompanjeras de tävlande av Åbo filharmoniska orkester (Arkivbild).
Bild: Seilo Ristimäki / Iloinen Liftari

Den här veckan gästas Åbo av väldigt duktiga cellister, då Cellotävlingen i Åbo nu hålls för tolfte gången. Tävlingen är avsedd för cellister som ännu inte har fyllt 30 år och i år deltar 39 unga cellister.

Emelie Gardberg är ordförande för Åbo musikaliska sällskap, som har ordnat Cellotävlingen i Åbo ända sedan 1972.

- Det här är en väldigt viktig tävling. Man kan jämföra det lite med pågående OS, då alla de unga förmågorna får chansen att visa upp sig här vart fjärde år.

Emilie Gardberg.
Bildtext Åbo musikaliska sällskaps ordförande Emelie Gardberg.
Bild: Yle/Peter Karlberg

I finalen i Åbo konserthus ackompanjeras de tävlande av Åbo filharmoniska orkester under ledning av dirigenten Jan Söderblom, som har studerat vid Sibelius-Akademins dirigentsklass och dessutom har arbetat med ledande orkestrar både i Finland och utomlands.

- Det är jättespännande och roligt för mig att få vara med som dirigent. Det här är också en jättestor utmaning för oss som orkester.

Bildtext Dirigenten Jan Söderblom (till vänster) och kompositören Sebastian Fagerlund.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Ett obligatoriskt verk i tävlingen är ett nytt verk av kompositören Sebastian Fagerlund, det vill säga ett verk med namnet Silent Words som cellotävlingen har beställt av Fagerlund.

- Det är förstås en stor ära för mig då det här en gammal och anrik tävling. Genom tiderna har det ju beställts av många fina tonsättare.

Bildtext Åbo musikaliska sällskap anordnar Cellotävlingen i Åbo för tolfte gången.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Sex finalister tävlar om första priset på 6000 euro

Finalen för cellotävlingen hålls i Åbo konserthus både i kväll torsdag och i morgon fredag den 21 februari klockan 19:00. I finalen framför finalisterna Sebastian Fagerlunds beställningsverk Silent Words som obligatoriskt nummer, samt en bland följande fritt vald konsert: Antonín Dvořáks Konsert i h-moll op. 104, Edward Elgars Konsert i e-moll op. 85 eller Robert Schumanns Konsert i a-moll op. 29.

Följande sex finalister tävlar om första priset på 6000 euro: Lauri Rantamoijanen, Lauri Kankkunen, Beata Antikainen, Markus Hallikainen, Klaus Mäkelä och Senja Rummukainen.

Dessutom erbjuder Yle publikens favorit möjligheten att banda in i Yles utrymmen.

Finalkonserterna sänds direkt i Yle Radio 1

 Vidare har följande konsert- eller musikfestspelsorganisatörer kontrakterat tävlingens segrare att uppträda på följande evenemang: Kuopio stadsorkester 27.2.2014, Musikfestspelen i Nådendal 2015, Saimaa Sinfonietta, Åbo filharmoniska orkester 6.12.2014 och Åbo musikfestspel.

Båda finalkonserterna 20.2 och 21.2 samt prisutdelningen (fredag ca kl. 21:30) sänds direkt i Yle Radio 1 klockan 19:03-22:00. Sändningarna finns tillgängliga efteråt via internet på yle.fi/musiikki/klassinen

Finalister i cellotävling utsedda
Här kan du läsa mer om cellotävlingen i Åbo
Åbo filharmoniska orkesters webbplats
Musikaliska sällskapet i Åbo