Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mobilt vattenreningsverk togs i bruk i Korpo

Från 2014
Uppdaterad 21.02.2014 10:42.
Magnus Lundström och Marko Rusi med det mobila vattenverket
Bildtext Projektingenjör Marko Rusi och ledande serviceman Magnus Lundström visar runt i en av containrarna.
Bild: Yle/Lotta Sundström

I höstas hade Pargas stad stora problem med vattenförsörjningen i Korpo kommunområde. Nu har man tagit i bruk ett mobilt vattenreningsverk.

Radio Vega Åboland: Unik anläggning renar vatten i Korpo

Programmet är inte längre tillgängligt
Bildtext Reningsverket är placerat intill Korpo skolcenter.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Höstens situation var problematisk både för invånarna och för personalen på vattentjänstverket. Grundvattnet hade sinat och staden var under flera månaders tid tvungen att sköta vattenförsörjningen genom att köra råvatten med tankbilar från Verkan till vattenreningsverket i Rosklax.

Nu har man alltså beslutat att skaffa ett mobilt vattenreningsverk som vid behov också kan användas i andra objekt runtomkring skärgårdsstaden. Det finns sex vattenverk i skärgårdsdelarna i Pargas och vattenproduktionen till och med femdubblas under sommaren. Detta innebär att produktionen av vatten ständigt snuddar vid den övre gränsen av vattenverkens maximala kapacitet under sommarmånaderna.

- Det för finska förhållanden unika vattenverket för omvänd osmos har nu tagits i drift i Korpo och vi är mycket nöjda med verket. Verket är placerat i två sjöcontainrar och det lämpar sig för behandling av vatten i skärgården året runt. Det faktum att verket är mobilt och kan flyttas är mycket viktigt för oss, eftersom vårt område är stort och en kris med vattenförsörjningen kan uppstå var som helst i vår stad, säger Pargas stadsingenjör Manne Carla.

De totala kostnaderna för det mobila vattenreningsverket var 230 000 euro.

Målet är att ännu i år bygga dockningsanläggninar i Nagu och Houtskär för att reningsverket vid behov ska kunna tas i bruk.