Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Växthuset: Lyktor

Från 2014
Uppdaterad 21.02.2014 10:47.
Jim och Johan hissar lyktor.
Bildtext Jim och Johan hissar lyktor.
Bild: YLE/Strömsö

Växthuset är färdigt sånär som på några detaljer. Åtta gamla fönster, som vi hämtar från grannbyn, blir till två stora lyktor som skall hänga permanent uppe under taket i växthuset.

Med hjälp av block och rep hissar vi upp lyktorna och fäster dem i taket med kättingar. Jim fixar till två lykthållare i trä på vilka man kan hänga åtta vanliga lyktor med ljus i. De här lykthållarna kan man sedan hissa upp och ner för att tända och släcka.

Strömsö inslag: Växthusets lyktor - Spela upp på Arenan

Jim och Susanna besöker Arto som har en reservdelsbank på sin gård. Här letar de efter material att bygga de två stora lykthållarna som senare hissas upp i taket. I gårdsbyggnaden finns gamla möbler av alla de slag, stolar, bord, byråer, skåp, skänkar etc. Efter litet letande hittar de ett antal stora fönster med stadiga bågar som heter duga.

Strömsö inslag: Växthusets lyktor 2 - Spela upp på Arenan

De åtta fönstren som skall bli lykthållaren kommer från en industribyggnad. Jim putsar fönstren med tryckluft, skrapar bort rosk från bågarna, limmar ihop fogarna på nytt och sätter in nya glas. Susanna målar bågarnas insidor svarta. Johan böjer till krokar och bygger beslag som skall användas till lyktans permanenta del samt till det som blir själva hissmekanismen. Det blir vinkeljärn med knorrar, d v s krokar som håller uppe lykthållarna med hjälp av kättingar.

Strömsö inslag: Växthusets lyktor 3 - Spela upp på Arenan

Jim bygger sedan en sorts ljusstake, en upphängningsmekanism i vilken mindre lyktor hängs på och hissas upp mot taket, in i de stora lykthållarna. Stommen är en balk om 80x80 mm som Jim hyvlar åttkantig, med en elhyvel och sedan en liten handhyvel. Det är ett himla räknande där man först räknar ut omkretsen gånger pi, d v s 3,14. Svaret delas sedan i åtta delar, då vet man precis hur breda sidorna skall vara.

Toppen förses med en knopp och pinnar som lyktorna får hänga i. Innan ljusstaken, som litet liknar stommen till en midsommarstång, målas svart slipas den med elslip. Susanna piffar upp olika sorters små lyktor. De spraymålas med olika glada färger.

Block skruvas fast i tak och konstruktion. Lykthållarna hissas upp med hjälp av rep och block och fästs sedan i kättingarna. Ljusstakarna pryds med lyktor och hissas sedan även de upp in i lykthållarna. De är sedan ljusstakarna som får åka upp och ner när man vill ha levande ljus i växthuset.