Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vägen till Oscars - Gravity

Från 2014
Bildtext Gravity har snygga visuella effekter.
Bild: © 2013 Warner Bros. Entertainment Inc.

Visuellt, auditivt och lite mer audiovisuellt. Tur att Oscarsgalan har många kategorier för just de ändamålen och tur att det finns en film som fyller just den formen med elegans. Alfonso Cuarons "Gravity" tog fyra år att göra och den andra mars ska filmen försöka plocka nakna guldstatyetter i hela 10 kategorier.

Gravity är filmen som briljerar i minst fem kategorier. Vi får tänka i termer som atmosfär, ljuddesign och visuell överlägsenhet. Dessutom är filmen också nytänkande med att ta tittaren åt den riktning vi bara kan drömma om - rymden. Precis vad en bra film skall göra - måla upp en tankegång som känns otroligt nära, men som är oändligt långt borta.

Cinematografi, visuella effekter, ljudredigering - allt det där kommer filmen att belönas för. Men främst vill jag se Alfonso Cuaron belönas för sitt regiarbete (sex gånger nominerad, aldrig för regi förrän nu) - för nu ställs han mot storheter som Martin Scorsese, Steve McQueen, Alexander Payne och David O. Russell - och det är nu som Alfonso Cuaron är mannen med den största visionen.En vision som kryddats med ett spänningsladdat soundtrack av Steven Price, en het kandidat till att ta hem Oscarn för Bästa Soundtrack.

Bild: (c)2013. Warner Bros. Ent.

Men om Sandra Bullock kan vinna en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll, ja, då kan Gravity ta alla tio kategorier, för Bullock var sämst i produktionen. Inte dålig, det är att ta i, men sämst i jämförelse med allt annat filmen bjuder på. Skådespelaren har alltid haft det mest laminerade visitkortet. Det är skådespelaren som står för filmens utstrålning, och till slut, framgång."Dendär rymdfilmen med Miss Kovis?" - just den.

Nå, vinner gör hon knappast, det gör Cate Blanchett för Blue Jasmine, men om hon skulle... Då är alla dörrar öppna för en liknande LOTR-Return-of-the-King-grandslam-seger (11 Oscars för exakt 10 år sen) å Gravitys vägnar.

Hursomhelst kommer Gravity högst antagligen att kommas ihåg som en av de större vinnarna på galan 2014 - något som fans ute på nätet aldrig kommer att sluta diskutera. Å ena sidan hittar vi de som fanatiskt tycker att Gravity är ett komplett visuellt mästerverk, mot den minst lika eggade andra sidan; de som inte överhuvudtaget kan förstå varför Gravity anses vara så speciell, ännu mindre - varför den har hela 10 nomineringar. Det känns som om denhär tudelningen är precis vad en förträfflig film ska skapa. Och bara det räcker.

Gravity tar dig på en resa du inte kan röra, bara känna. Suga in utsikten och känna spänningen, paniken, gränslösheten och herregud, klaustrofobin - hur kan universum kännas så klaustrofobiskt?!

Så vinner Gravity det mest prestigefyllda? Är Gravity förra årets Bästa Långfilm? Nåjanå. Jag tyckte mer om Coen-brorsornas Inside Llewyn Davis och den är ju inte ens nominerad i kategorin.

Mer om ämnet på Yle Arenan