Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska regeringen vill höja skatterna

Från 2014
Bild: EPA/VALDA KALNINA LATVIA OUT/LITHUANIA OUT/ESTONIA OUT

Högre skatter ska ge möjligheten att stärka den svenska ekonomin. Det menar den svenska regeringen som vill höja skatter och sänka bidragen till studenter.

I Sverige vill den borgerliga regeringen höja skatterna under de kommande åren.

Regeringen planerar en rad åtgärder för att stärka den svenska ekonomin. För att finansiera åtgärderna vill man höja skatterna.

Målet är att statsfinanserna ska visa ett överskott år 2018. Regeringen vill få in nio miljarder kronor mer i skatteintäkter.

Pensioner och studiebidrag

Finansminister Anders Borg säger att regeringen bland annat vill slopa avdrag på privat pensionssparande.

Det är för tillfället möjligt att dra av 12000 kronor av privata pensionsbesparingar. Det ska först sänkas till 2800 kronor och sen slopas helt.

Borg säger till Sveriges radio att slopandet av pensionsavdraget både kommer att öka skatteintäkterna och uppmuntra mänskor att bli kvar i arbetslivet längre.

Slopandet av pensionsavdraget ska täcka ungefär hälften av de nio miljarderna regeringen vill få in i nya skatteintäkter.

Regeringen vill också sänka studiebidragets del av studiestödet och istället höja studielånets andel.

Dyrare alkohol och bilar

Enligt Borg kommer regeringen snart att föreslå fler skatteförhöjningar. Redan nu säger han ändå att bland annat fordons- och alkoholskatterna kan höjas.

Också tobaksskatterna kan höjas, vilket skulle innebära att ett cigarettpaket skulle bli en krona, och ett snuspaket två kronor, dyrare.