Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Varthän Havets hus?

Från 2014
Michael Luther och Lena Gammelgård
Bildtext Michael Luther och Lena Gammelgård
Bild: Yle/Roger Källman

Havets hus är tänkt att bli en informationspunkt för besökare vid Kvarkens världsnaturarv. Korsholmspolitikerna och SFP:arna Michael Luther och Lena Gammelgård diskuterade de senaste vändningarna i God morgon Österbotten.

Planeringen av projektet har pågått i tio år. Det har varit en jättelång resa, konstaterar Michael Luther. De en gång storslagna planerna har bantats ner samtidigt som antalet intressenter har minskat.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Nu är vi nere på ett koncept som jag tror är förverklingsbart, ekonomiskt hållbart och funktionellt bra, säger han.

På onsdagen höll fastighetsbolaget för Havets hus bolagsstämma. Det beslöts då att styrelsen fortsätter diskussioner med ägaren till restaurang Bernys. Ägaren har erbjudit sig att sälja fastigheten, som ligger invid Replotbron. Bernys kunde då utgöra utgångspunkt för att bygga vidare.

- Jag är jättenöjd att vi är tillbaka vid Bernys där vi startade 2008 då fastighetsbolaget bildades, säger Lena Gammelgård.

Hon är ändå fundersam över att planeringen fortsätter enligt ett så kallat helhetskoncept som omfattar uppförandet av ett rekreationsområde på intilliggande Bergskär. Tidigare förelåg också planer att bygga Havets hus på Bergskär. Så länge de planerna gällde var det enligt Gammelgård relevant med rekreationsområdet där, men inte nu längre.

- Då havets hus nu ska byggas vid Bernys så ser jag inte behovet av att utvidga skärgården i sig, att skapa ytterligare ett rekreationsområde. Det finns ju naturstigar, vandringsleder och allt möjligt där redan, säger hon.

Michael Luther replikerar med att det som planeras för Bergskär inte är en naturstig av den typ som kräver utrustning för att gå i terräng, utan ett lättillgängligt område för korta familjeutfärder med barnvagn och så vidare.

- Men jag håller helt med att vi nu måste tänka till: vad ska vi göra av Bergskär? I landskapsplanen är det tänkt som ett rekreationsområde, det finns en detaljplan och jag tycker vi ska hålla möjligheterna öppna.

Lena Gammelgård hoppas att projektet nu ska ta fart så att det finns något konkret att visa upp år 2016. Då fyller världsnaturarvet tio år.

Läs också: Havets hus kan placeras vid Bernys restaurang (19.2.2014)