Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Jan Backman - livsnjutaren som bygger träbåtar

Från 2014
Uppdaterad 21.09.2014 09:39.
Jan Backman
Bildtext Jan Backman vid Jakobstad Båtvarv
Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström

-Vatten har alltid varit mitt element, säger Jan Backman. Och för honom var det självklart att utbilda sig till träbåtsbyggare. Jan har varit företagare i nästan trettio år, och när jag besöker honom på Jakobstads Båtvarv visar han mig några av de båtar som han har byggt.

Jag hade stämt träff med Jan för att spela in ett Samtal om livet som skulle handla om hur hans liv har förändrats under de senaste åren.

-Rusar man runt i ekorrhjulet och tycker att man måste vara duktig och prestera och vara världens bästa båtbyggare så hinner man aldrig stanna upp, säger Jan.

Till slut blev Jan så utmattad att han hamnade på sjukhus, och det ledde i sin tur till att han drastiskt ändrade sina kostvanor – fast inte på det sätt som rekommenderades på sjukhuset, utan han gjorde nästan tvärtom.

Samtal om livet: 20.02.14 Jan Backman (webbversion utan musik)

43:12

-En god vän uppmanade mig att sluta använda socker, vitt mjöl och snabba kolhydrater, och jag märkte en förändring på bara några dagar! Jag mådde bättre, fick energin tillbaka och mitt humör blev jämnare.

I samband med utmattningen och kostförändringen började Jan allt mer ifrågasätta det liv de flesta av oss lever.

-Vi jobbar hårt för att förtjäna pengar så att vi kan konsumera en massa sådant som vi ofta inte behöver – men sällan känner vi efter hur vi egentligen mår, och vi tar oss inte tid att hitta oss själva…

Numera börjar Jan dagen med att meditera och lyssna på sig själv.
- Det kan vara tio minuter eller en timme, jag bryr mig inte om klockan. Det är ett sätt att komma i balans.

Jan talar om en högre medvetenhet, och om att han känner att han är i ett flöde - och han säger att saker ”kommer till honom”…

Varifrån då? Undrar jag.

- Man kunde kalla det Gud, själen eller universum – eller så kan man se det som så att det helt enkelt kommer inifrån en själv, när man stannar upp och lyssnar.

Jan Backman
Bildtext Jan Backman och hans velomobil
Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström

Jan Backman säger att han har en vision om ett enklare liv, på naturens villkor. Och för att komma dit gäller det att ta små steg i rätt riktning. Man kan inte förändra allt med en gång.
Själv väljer Jan till exempel att trampa fram i en velomobil, i stället för att förorena sin näromgivning med avgaser.

- Det senaste som har kommit till mig är permakultur, säger Jan, och förklarar att det är ett speciellt sätt att odla som går ut på att odlingen i princip ska sköta sig själv - när man väl har kommit igång. Och det här håller han på och lär sig mera om.
- Jag har aldrig tidigare varit intresserad av odling, aldrig sått ett frö!

Jan Backman bygger fortfarande träbåtar, men han föredrar att kalla sig livsnjutare, för han vill inte placeras in i något fack.
Och han har insett att han inte alltid behöver vara himla så duktig…

Samtal om livet med Jan Backman sändes 20.2.2014.

[Programmets webbversion, utan musik, finns fortfarande kvar på Arenan, och du kan hitta det här!]

Redaktör: Ann-Sophie Sandström

Mer om ämnet på Yle Arenan