Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Omfattande uteserveringsbojkott hotar i Helsingfors

Från 2014
Uppdaterad 24.02.2014 15:12.
Människor på en uteservering
Bildtext Över 100 uteserveringar hotar nu att hålla stängt om inte Helsingfors stad ändrar sina direktiv.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Omkring 130 restauranger i Helsingfors hotar med att inte alls öppna sin uteservering till sommaren om inte stadens direktiv förändras. Det här framkommer i en medlemsgallup som turism- och restaurangförbundet Mara gjort.

- Vi anser att direktiven för uteserveringarna i Helsingfors bör vara rimliga. Vi vill inte att alla nu måste förändra taket över uteserveringen. Det kostar miljoner, säger Veli-Matti Aittoniemi, vice vd vid Mara.

Enligt Helsingfors stads direktiv förbjuds färggranna tak över uteserveringarna, uteserveringar som är vita eftersom färgen vit bländar och uteserveringar som har glastak eftersom det inte lämpar sig i gatubilden. På det sättet vill staden förenhetliga uteserveringarna och undvika att de sticker ut i gatubilden.

Enligt turism- och restaurangförbundet omöjliggörs också uteserveringar vintertid på grund av krånglig byråkrati.

Hyran för uteserveringar kommer också att höjas flerfaldigt. Kvadratmeterhyran för en uteservering i centrum höjs exempelvis från 4 till 12 euro.

De restauranger som deltar i bojkotten är sådana som hyr av staden.

"Ingen annanstans sköts ärenden som i Helsingfors"

Veli-Matti Aittoniemi säger att staden inte överhuvudtaget vill lyssna på den kritik restaurangerna har framfört.

- Nu är det så kort tid kvar att vi såg oss tvungna att hota med en bojkott. Vi har sedan oktober bett staden lätta på de nya direktiven, men staden har inte velat tillmötesgå oss överhuvudtaget. Det är vår rätt att staden ens behandlar våra klagomål.

Varför har staden inte svarat?

- Det verkar som om det vore Helsingfors stad sätt att sköta ärenden. Ingen annanstans i Finland sköts det så här.

Aittoniemi erkänner att en uteserveringsbojkott också skulle slå mot krögarna själva.

- Vid en bojkott förlorar alla. Det är ett hårt tillvägagångssätt men genom det visar vi hur allvarligt vi ser på det här.

Han säger att han nu hoppas att staden och krögarna inom de närmaste veckorna hittar en lösning som alla skulle godkänna. Förbundet vädjar nu till politikerna för att direktiven ska förändras.

Enligt Aittoniemi vill inte de restauranger som hotar med bojkott figurera i offentligheten av rädsla för stadens reaktion.

Byggnadskontoret: Mara har missförstått

Byggnadskontoret vid Helsingfors stad svarade under torsdagseftermiddagen på turism- och restaurangförbundet Maras kritik mot direktiven och anser att den bygger på missförstånd. Byggnadskontoret understryker att direktiven har beretts i samarbete med Mara, byggnadstillsynsverket, stadsplaneringskontoret, miljöcentralen och polisen.

En del av det som Mara framför som nya direktiv är sådanat som redan vara i kraft i flera år och grundrar sig på lagen, skriver byggnadskontoret, som konstaterar att tanken är att underlätta för krögarna och inte försvåra för dem.

Byggnadskontoret påpekar att företagets egen logo tillåts och den behöver inte vara enfärgad. Och enligt byggnadskontoret finns inget förbud mot vita uteserveringar, det är mer en rekommendation som har gjorts med de synskadade i åtanke. Det finns heller inget förbud mot glastak, men det är byggnadstillsynsverket som ger tillstånd till det.

Restriktionerna när det gäller uteserveringar vintertid baserar sig på lagar, stadens byggnadsstadgar och olika verks anvisningar, skriver byggnadskontoret.

Vinter-uteserveringar behandlas i nämnden för allmänna arbeten den 25 februari.

UPPDATERING kl. 16.04: Byggnadskontorets svar på Maras kritik

Så här besvarar staden restaurangernas oro!