Ja eller nej till jämlik äktenskapslag?
Par av samma kön ska ha rätt till äktenskap på samma villkor som andra. Det föreslås i det medborgarinitiativ som riksdagen nu ska ta ställning till. Behandlingen blir eldfängd och det kan väga mycket jämnt mellan förespråkare och motståndare i både riksdagens lagutskott och i plenisalen.
Medborgarinitiativet har undertecknats av nästan 167 000 finländare. Gränsen för att initiativ ska tas till behandling i riksdagen går vid 50 000. I samtliga partier har riksdagsmännen fria händer att rösta hur de vill eftersom samkönade äktenskap ses som en samvetsfråga.
Ursprungligen ville merparten av de nuvarande regeringspartierna ta in rätten till samkönade äktenskap i regeringsprogrammet i någon form. Men eftersom också Kristdemokraterna behövdes för regeringsbasen och de säger nej nämns frågan inte alls.
Lagmotion förföll
I februari 2012 lämnade 76 riksdagsledamöter in en lagmotion där de förspråkade samkönade äktenskap men den förföll i lagutskottet med rösterna 9-8. Många riksdagsledamöter som tidigare, bland annat i Yles valkompass inför riksdagsvalet 2011, hade sagt att de är för samkönade äktenskap lät bli att skriva under lagmotionen. De hänvisade bland annat till att frågan "inte drevs på rätt sätt". Till dem hörde en handfull centerledamöter men också enskilda ledamöter i de regeringspartier där merparten är för könsneutrala äktenskap. Frågan är hur de ställer sig nu.
Inför riksdagsbehandlingen har också religiösa kretsar aktiverat sig och samlat in namn på en motadress. Samtidigt hölls på torsdagseftermiddagen en bönestund för tolerans i en kyrka i Helsingfors.
Efter remissdebatten i plenisalen går medborgarinitiativet till lagutskottet. Utskottet hör antagligen en rad experter. Riksdagens talman Eero Heinäluoma har tidigare ansett att alla medborgarinitiativ som kommer till riksdagen ska få en värdig behandling och att den slutliga omröstningen inte får dröja alltför länge. Därför är det troligt att riksdagen röstar om de homosexuellas rätt till äktenskap redan före sommarpausen.
Om par av samma kön får rätt att ingå äktenskap får de också adoptionsrätt och de kan ta gemensamt namn. Det kan de inte göra i dag.
Läs också:
Riksdagen grälar om äktenskapslagen
Publicerad för ungefär en timme sedan. Uppdaterad för 31 minuter sedan
”Äktenskapslagen är diskriminerande”