Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

”Risken att vi ska glömma är minimal”

Från 2014
Uppdaterad 16.01.2015 13:10.
Bildtext Veteranorganisationerna har ett stort uppdrag tycker Henrik Meinander
Bild: Elin von Wright

Veteranorganisationerna och förbunden borde i framtiden fokusera på den traditionsbärande rollen. Att satsa på upprätthållande av en viss historiesyn är föråldrat, menar Henrik Meinander, professor i Historia.

Enligt Radars granskning anser de flesta veterandistrikt att veteranorganisationerna i framtiden främst borde fungera som traditionsföreningar.

Med vördnad och rätta ord

Henrik Meinander, professor i Historia vid Helsingfors Universitet håller med om att organisationerna i framtiden har en viktig roll, även om de säkerligen kommer att minska till antalet.

- Det är mycket viktigt att det finns organisationer som ansvarar för monumentens kondition och att man hedrar krigsveteranernas minnen regelbundet genom kransnedläggningar och så vidare. Det är inte självklart att det i framtiden annars finns de som vet hur hjältegravarna ska uppvaktas, med vördnad och rätta ord. Det här är inte alls ett litet uppdrag, säger Meinander.

Kapitalet ska användas förnuftigt

Enligt Meinander är det viktigt att organisationernas förmögenheter används på ett förnuftigt sätt.

- Det som organisationerna också borde diskutera är hur det kapital som de har samlat in, ska användas. Här tycker jag inte att man ska använda pengarna för att försöka producera en viss historiesyn. Det är förlegat och det är inte så som ett fritt medborgarsamhälle ska diskutera sitt förflutna.

Historieundervisning

Det finns de som anser att organisationerna kunde syssla med historieundervisning.

Henrik Meinander är skeptisk.

- Inte utesluter jag att de kunde syssla med historieundervisning men det beror på hur man organiserar det. Det uppstår lätt skevheter i vår uppfattning av det förflutna om de som har resurser att producera och sprida sin egen historia överröstar de som inte har de här resurserna. Därför är det viktigt att erbjuda information, men inte att överdrivet gå in för att sprida den. Det finns inget som forskas i så mycket som andra världskriget, risken att vi ska glömma bort den tiden är minimal, säger Henrik Meinander professor i Historia vid Helsingfors Universitet.

Läs också: Efter den sista veteranen, "Ett enigt Finland utan srpåkstrider" och "Jag slog huvudet i cementgolvet och fick synen tillbaka"

Lyssna på Radar fredag kl. 11.03 och repris söndag kl.12.05 i Radio Vega

Mer om ämnet på Yle Arenan