Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt hopp för Brages pressarkiv?

Från 2014
Uppdaterad 11.08.2014 13:09.
Jessica Parland von Essen, Brages Pressarkiv
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Undervisningsministeriet söker en samarbetslösning för att trygga framtiden för Brages pressarkiv.

Verksamheten hotas av att det statliga anslaget som härstammar från Veikkaus tipsmedel har skurits ner från 165 000 euro år 2012 till 60 000 euro i år.

Undervisningsminister Krista Kiuru, Socialdemokraterna, har fått två skriftliga spörsmål om det finlandssvenska pressarkivets framtid.

Kiurus specialmedarbetare Esa Suominen säger att ministeriet försöker hitta en lösning där också andra aktörer deltar. Det handlar då närmast om institutioner som står det finlandssvenska kulturlivet nära.

Samtidigt utreder tjänstemännen om Undervisningsministeriet kan delta i en lösning via andra budgetmoment än tipsmedlen.

Enligt Suominen är det däremot osannolikt att Brages pressarkiv i framtiden skulle få del av tipsmedel eftersom man redan för ett par år sedan beslöt att koncentrera tipsmedlen till större helheter.

Givande besök

Esa Suominen gjorde på onsdagen en blixtvisit på Brages pressarkiv i Kronohagen i Helsingfors.

- Det var ett mycket intressant besök. I synnerhet deras pionjärarbete med att öppna upp data gjorde intryck, säger Suominen.

Suominen betonar att den politiska viljan är att trygga pressarkivets verksamhet och att man i snabb ordning försöker hitta en lösning.

- Det är ju inte heller trevligt för dem som arbetar vid pressarkivet att leva i osäkerhet, konstaterar Suominen.

Mera klarhet kring planerna torde fås nästa vecka då fristen för att besvara det spörsmål som SFP-riksdagsledamöterna Lars-Erik Gästgivars och Mikaela Nylander gav i januari går ut. Denna vecka lämnade även socialdemokraten Miapetra Kumpula-Natri in ett skriftligt spörsmål i samma ärende.