Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

ABC-stationen i Näse kan tvingas stänga

Från 2014
Uppdaterad 21.02.2014 07:14.
Bensintankning
Bild: Yle/Katarina Andersson

Varuboden-Osla har ansökt om nytt miljölov för bränslestationen vid Näsegatan 4. Stationen ligger ändå på ett grundvattenområde, vilket kan göra det omöjligt att bevilja tillstånd för verksamheten.

Miljövårdschef Jukka Palmgren säger till Borgåbladet att servicestationens verksamhet antagligen fortsätter oförändrat åtminstone i några år till. Borgå stads byggnads- och miljönämnd ska behandla miljötillståndet nästa vecka, och om nämnden är positiv till lovet kommer NTM-centralen att överklaga. Om det blir nej i nämnden kommer istället Varuboden-Osla att överklaga, tror Palmgren.

Palmgren säger också att det kunde vara möjligt att flytta servicestationen intill Varuboden-Oslas market i Näse.

Förbjudet att förorena grundvatten

Miljöskyddslagen ändrades 2010. Enligt de nya bestämmelserna är det förbjudet att förorena grundvattnet. Det är också förbjudet att orsaka fara för förorening.

Det går inte att tillräckligt effektivt förebygga risken för förorening av grundvattnet genom de skyddsåtgärder som Varuboden-Osla föreslår i sin ansökan.

Därför ska ansökan om miljötillstånd förkastas, heter det i förslaget till byggnads- och miljönämnden i Borgå. Nämnden ska besluta i frågan på tisdag.