Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Liten men stor

Från 2014
Programmet är inte längre tillgängligt

Man behöver inte vara stor för att vara framgångsrik. Det bevisar familjeföretaget Hioma-Aine i Jackarby i Borgå som med sina åtta anställda är marknadsledande i Europa inom slipskivetillverkning.

Det lilla familjeföretaget har hittat sin nisch och satsar allt på det. Vi vet vad vi är bra på och vågar satsa på det berättar Helena Ahlbäck som är verkställande direktör på Hioma-Aine.

Bildtext Helena Ahlbäck framför f.d. hönshuset och mejeriet

- Vi har möjlighet att lyssna på kunden. Vi kan skräddarsy och utveckla våra produkter enligt kundernas önskemål säger Ahlbäck.

Ett framgångrikt företag uppstår inte över en natt. Det kräver framförallt tålamod och seghet. Att våga behålla sin fokus är viktigt tycker Ahlbäck och hon ser det som en viktig del av framgången.

I farfars fotspår

Allting fick sin början år 1952. Det var Helena Ahlbäcks farfar som grundade företaget tillsammans med sina bröder. Historien berättar att bröderna försökt hitta slipstenar för att vässa sina sågbett, men lyckades inte hitta några. Eftersom vi har svårigheter att hitta slipstenar så har väl andra det också tänkte de och tog tag i saken.

Bildtext Många ortsbor jobbade för företaget

Sagt och gjort. Verksamheten blev ett komplement till jordbruket och bröderna var lyckliga över att ha hittat ett inomhusjobb. Slipskivetillverkningen inleddes i gårdens hönhus och mejeri. Där verkar de än idag. Kontoret finns i det gamla hönshuset där de gamla hönsluckorna fortfarande finns kvar. För 15 år sedan byggdes ändå en tillbyggnad för att få ett bekvämare materialflöde, möjlighet till automatisering och på det sättet få höjd produktivitet.

- Utrymmena tjänar sitt ändamål riktigt bra än så länge säger Ahlbäck. Jag ser möjligheter att ännu utvecklas och ser en framtid för oss här i Jackarby.

Ingrediensen är bakelit...

Företaget tillverkar bland annat bakelitbundna slipskivor och bandsågsblad. Kunderna finns inom varvsindustrin, spår- och järnvägsunderhåll och gjuterier. Istället för att byta ut spårvägsskenor återskapas skenornas profil. Det görs med hjälp av både slipskivor och slipskålar som företaget också tillverkar.

Bildtext Svetsfogen på bandsågsbladet slipas ner

I Finland är konkurrensen obetydlig. Den växande marknaden finns i Europa och om företaget vill växa ännu mer är det ditåt blickarna måste riktas.

...och kunnig personal

Arbetet som utförs är inget man kan lära sig i skolan berättar Ahlbäck. Man måste växa in det och lära av arbetet. Att personalen kan sin sak är av stor betydelse.

- Vi har personal som varit här väldigt länge och de är jätte bra på sitt jobb. De vet och de kan.

Mer om vad som händer när liten växer och blir stor i Närbild på måndag 3.3 kl.20.00 i Yle Fem.
Andra sändningen torsdag 6.3 kl.17.25
.

Mer om ämnet på Yle Arenan