Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hjärtkirurgin för dyr för Vasa sjukvårdsdistrikt

Från 2014
Uppdaterad 21.02.2014 08:59.
Operation
Bildtext Arkivbild
Bild: YLE: AP Graphics Bank

På tisdag avgörs än en gång hjärtkirurgins öde i Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige. Nu höjer Vasa centralsjukhus förre hjärtkirurg Kari Teittinen ett varningens finger och säger att resurserna måste öka om det ska gå att bevara.

Teittinen om hjärtkirurgin

Programmet är inte längre tillgängligt

- Resurserna måste bli fler, investeringar måste göras och kommunerna måste hosta upp mer pengar, säger Teittinen.

Teittinen anser att hjärtkirurgi överlag inte hör hemma på centralsjukhus utan ska placeras vid universitetssjukhus.

- Och, lägger han till, släng inte ut folk på backen för då tar det inte länge innan det brister.

Sparkravet står kvar

Enligt Yle Österbottens kartläggning i början av februari kommer en majoritet av fullmäktigeledamöterna att rösta för att bevara hjärtkirurgin. Men sparkravet på två procent står kvar, det som från första början ledde till planerna på att lägga ner hjärtkirurgin.

Hjärtkirurg Kari Teittinen
Bildtext Kari Teittinen
Bild: Yle/ Liisa Teittinen

- Jag tror inte att det blir fråga om permitteringar men strukturförändringar måste ske även om det bli i långsam takt, säger Gösta Willman som är ordförande för sjukvårdsdistriktets fullmäktige.

Willman tror att det antingen blir fråga om att dra med osthyveln eller att nagga på det budgeterade överskottet på två miljoner euro. Det överskottet är till för amorteringar och räntor på tidigare investeringar.

Oklar framtid

- Jag är ingen siare men jag tror att vi efter omröstning på tisdag har beslutit att bevara hjärtkirurgin, säger Gösta Willman.

Så tror också Barbro Kloo som är en av Vasa stads representanter i Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige. Men det finns ett stort men.

- Jag har trott att det blir ett majoritetsbeslut, inte enhälligt men för att bevara. Men nu med den här informationen som Teittinen kommer fram med vet jag inte.

Kloo har tidigare varit för en nedläggning men har nu ändrat sig. Det här för att hon insett att lösningen med en nedläggning av hjärtkirurgin inte går genom. Kloo efterlyser nu ett mål och en strategi för Vasa sjukvårdsdistrikt.

- När vi har arbetat fram målet kan vi lägga upp en strategi och det är där diskussionen borde vara nu - inte kring Teittinens krav.

Kan ni ta ett beslut på tisdag?
- Det är en väldigt bra fråga. Vi har inte hunnit diskutera den här nya informationen som Teittinen fört fram.