Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vörå vill utreda sammanslagning med Korsholm

Från 2014
Vörå-Maxmo.

Fullmäktige i Vörå beslöt att man i första hand vill utreda en kommunsammanslagning med Korsholm. Man beslöt också att ta emot mellan 25 och 35 kvotflyktingar under 2014.

Enligt fullmäktigeordförande Katarina Heikius (SFP) blev det ingen som helst diskussion om utredningen. Alla höll med om beredningen där man i första hand vill utreda en sammanslagning med Korsholm och i andra hand kan man tänka sig en utredning med Vasa, Korsholm, Korsnäs, Malax, Storkyro och Laihela.

Vill inte betala

När det gäller det andra alternativet är förutsättningen att det inte kommer att kosta något för Vörå att delta i utredningen.

- Vi vill ogärna gå in i dyra utredningar igen. Den senaste utredningen som gjordes för några år sen kostade flera hundra tusen för kommunerna tillsammans.

Vem ska i så fall betala?

- Förhoppningsvis har vi möjlighet att få något från staten.

Kvotflyktingar

Fullmäktige beslöt också att enligt flyktingnämndens förslag ta emot mellan 25 och 35 kvotflyktingar under våren 2014. Flyktingnämnden ska ge förslag till budgetändring eftersom det i nuläget inte finns anslag i budgeten för mottagning av flyktingar.

Kommunen tänker också ansöka om en engångsersättning på 20 000 euro som det är möjligt att göra från och med i år.