Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Änglarna har mycket arbete nu"

Från 2014
Natalia Storm
Bildtext Natalia Storm
Bild: Yle/Anna Ruda

Natalia Storm följer bedrövad med rapporteringen från hennes gamla hemstad Kiev. Hon är sedan början av 1990-talet bosatt i Korsholm, dit hon flyttade från Ukraina.

Natalia har vänner och bekanta i Kiev efter åren där. Hon håller kontakt med dem och får på så vis höra om hur deras liv påverkas av oroligheterna.

Natalia Storm om läget i Kiev

Programmet är inte längre tillgängligt

Det känns tungt, sjukt i hjärtat, säger Natalia. Hon berättar om hur en flicka ritade en blå ängel och gav den åt sin mamma.

- Du ska ta den med till arbetet, för änglarna har mycket arbete nu, sade flickan.

Natalia berättar att "vanligt" folk, såna som inte deltar i några demonstrationer, tvingas grunda team för att skydda sig själva och sin egendom. Milisen ingriper inte mot plundrare, så de måste agera själva.

- De går där och vaktar dagar och nätter så att det inte ska komma banditer och förstöra, men vad kan obeväpnade göra? Det måste vara tusen obeväpnade mot en grupp på bara tio som är specialutrustudade för att döda, säger hon.

Det är svårt att tänka sig, säger Natalia. Hon jämför med vad som skulle hända här i Finland om någon plötsligt skulle börja skjuta omkring sig för att döda.

- Här skulle polisen skydda människorna, men där skyddar de makten.

Orsaken till att folket drivits ut på gatorna för att protestera mot regimen är enligt Natalia pengar. Makthavarna är korrumperade och ser bara till egna intressen. Det talas nu ändå om att nyval eventuellt kan komma att ordnas, men:

- Det finns inga såna kandidater idag (som skulle vara bättre än den sittande presidenten Janukovytj) och som skulle vara oberoende av pengar. Det behövs minst 20 miljoner dollar för att delta i ett val och vilken oberoende kandidat har såna pengar? Det blir pengarna som styr igen.

Läs också: Lugn natt i Kiev, förhandlingar pågår