Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Varför spricker foliet?

Från 2014
Uppdaterad 21.02.2014 13:40.
Bildtext Foliet är utmärkt att laga mat i

Ilar e, Tå et biter i Folie?, undrar herrarna i bandet 1G3B från Närpes. Visst gör det det, om du har metaller i munnen, men varför blir det så lätt hål i materialet?

...vad är aluminiumfolie?...

Aluminiumfolie är en folie av aluminium som används i hushåll och på restauranger för att skydda mat som skall förvaras eller som tillreds i ugn för att inte ytan skall bli för bränd. Folien finns i varierande tjocklekar, bredder och längder, men en standardtjocklek är 0,010-0,015 mm. Folien har en blank och en matt sida, där den blanka sidan reflekterar värme bättre. Den används också för paketering av livsmedel och då kan den bakas ihop med papper eller polyester. Folien finns även som tejp - aluminiumtejp, med olika användningsområden.

Vid tillredning kan mat vikas in helt och hållet i ett aluminiumfoliepaket, t ex när man ugnssteker lutfisk, kyckling eller potatis. Kockar som Jamie Oliver tycker om att baka in fisk med citron, smör och örter i aluminumfolie och slänga in hela paketet i en brasa. En klassiker är också fet, eller tjock korv i folie ca 20 minuter på bastuugnen.

...varför håller inte folien?...

Har du varit med om att täcka in en ugnsform med aluminiumfolie, ställa formen i kylskåpet över natten och följande morgon upptäcka att det gått hål på folien? Det här händer om maten du pakterade in befann sig i en ugnsform av metall. Då kan det hända att det lossnar små bitar aluminium från foliet, eftersom det uppstår en elektrisk spänning mellan foliet och ugnsformen med korrosion som följd. Denna elektriska spänning uppstår inte om du t ex packar dina smörgåsar i folie eller maten i ett keramiskt kärl. Det rekommenderas inte heller att förvara mat med mycket syra eller salter i kärl av aluminum eller täckta med aluminumfolie.

...att bita i folie...

Människor med metalliska lagningar i tänderna kan uppleva smärta när de biter i aluminiumfolie. När man biter i folien kan den nämligen komma i kontakt med guld- eller kvicksilverfyllningar i tanden. När den elektrokemiska laddningen i respektive metaller skiljer sig åt i en salt och fuktig miljö, börjar elektroner vandra mellan metallerna. Då bildas en elektrisk ström och fortplantar sig genom fyllningen ner till nerverna i tandroten, som förorsakar smärta.