Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Flera servicestationer står på grundvattenområde

Från 2014
bensinpumpar
Bild: YLE/ Bettina Aspfors

Flera servicestationer i Östnyland är belägna på grundvattenområden.

Servicestationen ABC i Näse i Borgå kan bli utan miljölov eftersom den står på ett grundvattenområde. Enligt Miljöskyddslagen från 2010 är det förbjudet att förorena grundvattnet eller orsaka fara för förorening. Det här betyder att servicestationer kan tvingas stänga om de inte får nytt miljölov av kommunen.

Byggnads- och miljönämnden i Borgå ska nästa vecka ta ställning till Varuboden-Oslas ansökan om nytt tillstånd och förslaget är att den förkastas.

I Lovisa ligger två servicestationer på grundvattenområde: Neste Ankkurituuli invid riksväg 7 och Shell i Liljendal. Neste fick miljötillstånd år 2009 och Shell år 2012. Loven är i kraft i tio år. Stationen i Liljendal var nära att bli utan miljölov för två år sedan. Byggnads- och miljönämnden beslöt ändå att låta stationen fortsätta efter en sanering.

I Nickby i Sibbo finns två stationer på samma grundvattenområde, det vill säga ABC och St1. ABC har lov att fortsätta med verksamheten till februari 2019, men miljötillståndet för St1 går ut i slutet av nästa år.

- Innan tillstånden går ut kan stationerna ansöka om nytt lov och sen får vi avgöra vad vi gör, säger tf miljövårdsinspektör Ville Alho. Det går inte att förutspå hur det går.

Det är kommunens miljönämnd som avgör om stationer på känsliga områden får fortsätta eller inte. Det är möjligt att överklaga beslutet.

Läs om servicestationen ABC här.