Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spänt läge på Självständighetstorget

Från 2014
Uppdaterad 21.02.2014 21:58.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Dramatisk utveckling i Ukraina - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De första reaktionerna på det avtal som presidenten och oppositionen har ingått är mycket skeptiska, rapporterar Yle Nyheters Antti Kuronen.
Oppositionsledarna blev nedvisslade när de skulle presentera avtalet för demonstranterna på Självständighetstorget på fredag kväll.

Då oppositionsledaren Vitalij Klytjko steg upp på scenen tillsammans med de andra oppositionsledarna som hade undertecknat avtalet, möttes han av burop och visslingar. De flesta demonstranterna skrek "Svek" och avsåg dagens avtal.

De mera militanta demonstranternas ledare från Högra Sektorn möttes av stående ovationer när han steg upp på scenen och sade att de kommer att attackera parlamentet ifall president Janukovytj inte har avgått före klockan 10 på morgonen.

- De demonstranter jag har talat med på Självständighetstorget i Kiev accepterar inte villkoren. De vill att Janukovytj avgår genast, säger Kuronen.

Tuffa förhandlingar bakom avtalet

I en video, som bland annat tidningen The Guardian har sett, säger Polens utrikesminister till en av protestledarna att "Om ni inte stöder det här förslaget blir det undantagstillstånd, armén kallas in. Ni kommer att dö."

Avtalet mellan presidenten och oppositionen förhandlades fram i natt. EU:s utrikesministrar har varit medlare i samtalen, men både Polens och Frankrikes utrikesministrar har sagt att avtalet är ett preliminärt förslag och att man inte ska ha för höga förväntningar.

Samtidigt har det ukrainska parlamentet röstat för villkorslös amnesti för alla de människor som har gripits under protesterna de senaste månaderna. Parlamentet röstade också för ett återinförande av grundlagen från år 2004. Janukovytj ändrade grundlagen 2010 för att öka sina maktbefogenheter.

Parlamentet har också röstat för att avskeda inrikesministern, som beskylls för att ha gett order om våld mot demonstranterna och oppositionspolitikern Julia Tymosjenko ska friges.

Oppositionen och presidenten undertecknade avtalet

Tre oppositionsledare i Ukraina undertecknade avtalet med president Viktor Janukovytj.

Efter intensiva förhandlingar och påtryckningar från EU-medlare gick presidenten tidigare i dag med på förtida president- och parlamentsval. Val ska hållas inom det här året.

Janukovytj går också med på att en övergångsregering med alla partier bildas och att grundlagen ändras så att presidentens maktbefogenheter minskar. Avsikten är att återgå till konstitutionen från år 2004.

Också det råd som representerar demonstranterna i Kiev har godkänt avtalet för att få slut på de blodiga våldsamheterna.

Oppositionen har tidigare haft som huvudkrav att presidenten avgår.

Närmare 80 människor har dödats i de senaste dagarnas våldsamheter i Ukraina.

Skottlossning i Kiev efter lugn natt

Demonstranter öppnade under förmiddagen eld mot polis i Kiev. Polisen besvarade eldgivningen. Beskjutningen pågick mellan Självständighetstorget Majdan och parlamentsbyggnaden, uppger poliskällor.

I går dödades 60 människor i våldsamheter. Bägge sidor anklagas för att ha placerat ut krypskyttar i centrum av Kiev vilket orsakade den blodigaste dagen i Ukraina sedan protesterna bröt ut för tre månader sedan.

Under natten förekom det inga rapporter om våldsamheter vare sig i Kiev eller i andra delar av landet.

Knytnävar i parlamentet

Programmet är inte längre tillgängligt
Nyhetsvideor: Knytnävsslagsmål i det ukrainska parlamentet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det kommer också rapporter om ett slagsmål i parlamentet i dag.

Flera ledamöter uppges ha delat ut knytnävsslag till höger och vänster i samband med en debatt om president Janukovytj maktbefogenheter.

Länk till personens Twitterprofil.