Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Omstridd Sannfinländare sparkades

Från 2014
Uppdaterad 24.02.2014 10:28.
Belle Selene Xia.
Bildtext Belle Selene Xias tid i Helsingforsfullmäktige blev kort, men kontroversiell.
Bild: YLE/Märta Nummenmaa

Sannfinländarnas Helsingforsdistrikts styrelse beslöt i torsdags att utesluta Belle Selene Xia ur partiets fullmäktigegrupp. Enligt distriktet är orsaken hennes agerande i offentligheten.

- Vi har gett henne chansen att ändra på sitt agerande, men det har hon inte gjort. Vi hade ingen annan möjlighet än att utesluta henne, berättar ordförande för Sannfinländarnas Helsingforsdistrikt Nuutti Hyttinen.

Distriktet hänvisar bland annat till Xias ansökan om att lämna stadsstyrelsen som blev offentlig igår, torsdag, då stadsstyrelsens föredragningslista publicerades.

Xia skriver i sin ansökan att hon vill lämna sin suppleantplats, eftersom hon känt sig felbehandlad av bland annat Jussi Halla-Aho och fullmäktiges gruppordförande Harri Lindell.

Enligt henne har Halla-Aho gått bakom ryggen på Xia och sagt att deras samarbete är problematiskt. Xia är Halla-Ahos suppleant i stadsstyrelsen.

Xia säger också att Lindell spritt falska rykten om Xia och pratat nedlåtande om hennes utländska bakgrund.

- Lindell har påstått för Helsingforsdistriktet att jag överväger att stämma fullmäktiges ordförande Mari Puoskari, eftersom hon inte låtit mig tala i fullmäktigesalen. Jag övervägde aldrig att stämma henne. Och sådan här case finns det många av, säger Xia.

Harri Lindell nekar till anklagelserna och hänvisar till att Xia lämnat in ett klagomål till staden om att man förbisett henne under fullmäktigemöten.

Lindell: Vi har bra gruppanda

Yle Huvudstadsregionen har tagit del av mejl inom Sannfinländarnas Helsingforsdistrikt där det framkommer att det sker smutskastning och prat bakom ryggen.

Lindell håller inte med.

- Jag anser att gruppen mår bra och att vi inte grälar sinsemellan. Vi har en bra gruppanda.

Xia själv var inte på plats under mötet, där beslutet om avskedandet fattades.

- Jag är inte överraskad, men såhär borde inte styrelsen ha agerat. De borde först ha gett mig en varning och tid att ändra mig. Jag fick aldrig en ordentlig inbjudan till mötet så att jag skulle ha förstått vad det hela handlar om.

Men jag har sett inbjudan. Varför gick du inte?

- För att jag inte fick se mötets föredragningslista.

Vad kommer att hända nu?

- Ingenting. Jag är avskedad och jag vill tacka alla som röstat på mig.

Kommer du att vara kvar i partiet?

- Det är en bra fråga. Jag är inte ute efter pengar eller makt. Bara att finländarna ska ha det så bra som möjligt. Jag måste fundera på vad som händer nu.