Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Ett mycket nyttigt besök"

Från 2014
Uppdaterad 21.02.2014 15:49.
ÅUCS U-sjukhus
Bild: Yle/Linus Hoffman

I Helsingfors har man samlat in över 20 miljoner för barnsjukhuset i Helsingfors. Ordförande för stödföreningen som samlat in pengarna besökte på fredag Åbo, som också behöver ett nytt barnsjukhus.

Åbo behöver ett nytt barnsjukhus. Utrymmena på barnsjukhuset i Åbo är trånga och oändamålsenliga. Inomhusluften vid barn- och ungdomskliniken vid Åbo universitetscentralsjukhus är också dålig.

Ett nytt barnsjukhus planeras men finansieringen är ett problem.

Staten har lovat att ge 40 miljoner euro för bygget av ett nytt barnsjukhus i Helsingfors. Vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt hoppas man nu också på statlig finansiering för det nya barnsjukhuset som planeras i Åbo.

En privat stiftelse har hittills samlat in 21 miljoner euro för barnsjukhuset i Helsingfors och på fredag fick Åbo besök av Anne Berner, ordförande för barnklinikens stödförening. Under besöket i Åbo träffade hon representanter för sjukvårdsdistriktet i Egentliga Finland. Enligt sjukvårdsdistriktets direktör Olli-Pekka Lehtonen var besöket mycket nyttigt.

- Det var ett bra besök och gav oss en inblick i hur insamlingen gått till i Helsingfors och hur vi kan göra i framtiden, säger Lehtonen.

Kan man starta en motsvarande kampanj här i Åbo?

- Det kan jag inte kommentera eftersom det är styrelsens beslut. Men jag kan säga att det var ett nyttigt besök och att vi är tacksamma att Berner kom till Åbo, säger Lehtonen.

Enligt Lehtonen går insamlingsmodellen inte utan vidare att kopiera till Åbo eftersom lagstiftningen inte tillåter inblandning av privata medel. I Helsingfors har man löst saken med att en fond helt ansvarar för sjukhusprojektet.

"Behovet av nytt barnsjukhus i Åbo är akut"
Osäker finansiering för barnsjukhuset i Åbo