Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det är för tidigt att säga hej

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:05.

Det gamla ordspråket ”Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken” gäller också OS och säkerheten. Man kan ännu inte säga om säkerhetsarrangemangen har varit lyckade eller inte.

Det vi vet är att de har fungerat överraskande smidigt. Inga farligt långa körer har uppstått, personalen vid säkerhetskontrollerna är vänlig och effektiv och stämningen är god.

Nu när de olympiska spelen snart är slut ser jag också tecken på att säkerhetsfolket börjar slappna av. Jag bor på ett hotellområde där det står tolv åttavåningshotell. Hit kan man köra in via några olika portar. Vid huvudporten granskas alla bilar, man öppnar bakluckan och kollar underredet med en spegel på en lång käpp.

Vid en av de andra inkörsportarna har jag gång på gång de senaste dagarna sett bilar köra in utan kontroll. Chaufförerna och vakterna har lärt känna varandra och lyfter bara handen till hälsning. Det samma såg jag i går vid en av portarna till Olympiaparken.

Nu återstår två tävlingsdagar och avslutningsuppvisningen, sedan ska vi alla OS-besökare i olika egenskaper åka vår väg härifrån. Många flygplan ska lyfta och många tåg avgå.

Först efter det kan vi veta om säkerhetsarrangemangen har lyckats, något som jag verkligen hoppas på.

Möten och människor