Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Farväl för fyra Lejonikoner

Från 2014
Uppdaterad 22.02.2014 11:46.
Teemu Selänne, OS 2014
Bildtext Det blev inget OS-guld för Teemu Selänne.
Bild: Lehtikuva

Bronsmatchen mot USA blir sannolikt det sista uppträdandet i Lejontröjan för åtminstone fyra rutinerade hockeyherrar. Teemu Selänne, Kimmo Timonen, Olli Jokinen och Sami Salo avslutar sina landslagskarriärer i Sotji.

Kimmo Timonen, OS 2014
Bildtext Kimmo Timonen jagar fjärde OS-medaljen.
Bild: Lehtikuva

Blåvita hockeyvänner har kvartetten en hel del att tacka. Många fina stunder, som i bästa fall får en värdig avslutning i form av bronsjubel. Selänne och Timonen har redan meddelat att landslagskarriären tar slut i Sotji, medan också Salo och Jokinen troligen har gjort sitt i Lejondressen.

För Selänne, 43, började den blåvita resan redan för ett knappt kvartssekel sedan. Han gjorde sin första landskamp redan 1990 och har efter det hunnit med 14 storturneringar. På saldot finns bland annat silver från OS, VM och World Cup. Men aldrig ett guld.

Också Timonen var med redan om OS-bronset i Nagano 1998 och jagar i Sotji sin fjärde olympiska medalj. Salo och Jokinen är ute efter en tredje, efter silvret i Turin 2006 och bronset i Vancouver 2010.

Den gyllene generationen stiger nu åt sidan och det är dags för nya namn att axla ansvar. Om fyra år är det spelare som Mikael Granlund, Aleksander Barkov och Olli Määttä som ska leda linjen.

Läs också: Blogg: Sista gången, Teemu!
Läs också: Salminen med – Rask i mål?

Diskussion om artikeln