Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Trygghet i fokus vid centralsjukhusets nya Y-byggnad

Från 2014
Uppdaterad 22.02.2014 14:58.
Bildtext Håkan Knip är teknisk chef vid Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Friskare luft och fräscha utrymmen. Den efterlängtade flytten till Y-byggnaden gläder personalen. Tidtabellen håller och Håkan Knip som är teknisk chef vid Vasa centralsjukhus är speciellt nöjd över den moderna tekniken och den förbättrade vården han är övertygad om att patienterna kommer att få.

Efter en knapp månad med flyttrumba har flera vårdenheter, tekniska utrymmen och serviceutrymmen fått sitt nya hem. Kontoren börjar vara inredda, den tekniska utrustningen är småningom färdigkopplad och förråden är fyllda med mediciner och annan utrustning. Projektledare och tekniska chefen Håkan Knip visar stolt upp de ljusa, luftiga rummen.

Flytten till Y-byggnaden går raskt framåt

Programmet är inte längre tillgängligt

- Precis som på den här bäddavdelningen ska det finnas en central punkt på varje våning. Med den moderna teknologin bakom disken har personalen kontakt med patienterna. Genom monitorerna kan man avläsa patienternas tillstånd, säger Knip.

Monitorerna kan användas till flera saker.

- De här som hänger ner från taket visar vad klockan är för tillfället men på dem kommer man också att kunna se då någon patient har kallat på vårdpersonal.

I de allmänna utrymmena som både patienter och personal rör sig i finns ergonomiska stolar med höga ryggar.

- De är mycket bekväma. Jag har nog sagt att jag kunde ta en sådan här till mitt kontor också, säger Knip och skrattar. Det kommer också att skaffas bredare stolar för den som har svårigheter med att röra sig.

60 nya tv:n

På de nya plattskärmade tv-apparaterna är det förstås OS som visas.

- I personalens kafferum används ändå apparaterna till att skicka och ta emot meddelanden på. Men vill man inte se på tv kan man också läsa böcker. Bibliotek har vi fortfarande, säger Knip.

På hjärtavdelningen är Linda-Marie mitt uppe i sitt skift. Hon är mycket glad över att ha fått nya arbetsutrymmen.

- Vi har det så fräscht och luften är friskare. Det är roligt att arbeta i en helt ny omgivning.

Ögonkontakt är viktigt

Precis som på de andra våningarna i finns personalen mitt i händelsernas centrum på uppvakningsavdelningen.

- Disken är satt här alldeles i mitten för att patienterna ska kunna vakna upp och se att de inte är ensamma och att de är under uppsikt. Det är viktigt att kunna känna sig trygg och veta att hälsotillståndet inte bara kollas med massor av teknisk utrustning utan av en kunnig människa, säger Knip.