Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Ukraina borde stanna kvar på legitim väg"

Från 2014
Uppdaterad 22.02.2014 22:39.
Bild: Lehtikuva

Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) är besviken på att ett redan ingånget avtal för att stabilisera läget i Ukraina inte räckte till. Nu har det igen uppstått en ny situation som i värsta fall kan leda till en tudelning av landet, sade Tuomioja till Yle.

- Och det borde vi naturligtvis undvika, tillade Tuomioja.

Det avtal som undertecknades på fredagen skulle fortfarande ge en legitim och klar väg ut ur krisen, sade ministern.

De ukrainska parterna lade själva upp avtalet och det här stöddes av de tre EU-länderna och Ryssland som var representerade i förhandlingarna.

- Nu har åter uppstått en ny situation som i värsta fall kan leda till en tudelning av landet och det borde vi naturligtvis undvika. Därför borde man stanna kvar på den väg som ger ett legitimt sätt att göra förändringar i grundlagen och de valda organen, betonade Tuomioja.

Ryssland kritiserade skarpt dagens händelser i Ukraina. Utrikesminister Sergej Lavrov sade till sin amerikanska motpart John Kerry per telefon att oppositionen i Ukraina inte har respekterat fredsavtalet som skrevs under på fredagen.

Vita huset meddelade att Ukraina själv måste definiera sin framtid, men såg att dagens händelser kan medföra en positiv utveckling.

- Vi har systematiskt förespråkat en nedtrappning av våld, en grundlagsändring, en koalitionsregering och tidigarelagda presidentval. Dagens händelser kan föra oss närmare detta mål, kommenterade Vita huset i ett pressmeddelande.

Men enligt Tuomioja måste man fortfarande vara rädd för en värre utveckling.

- Det som nu står klart är att vi fortfarande inte vill vara delaktiga i krisen utan det är ukrainarna själva som på demokratiskt sätt får välja sina egna ledare och sin framtid och hur man arrangerar relationerna med EU och andra grannländer.

Nationell enighet behövs

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier uppmanade alla parter i Ukraina att hindra utvecklingen från att ytterligare eskalera och arbeta för nationell enighet. Liksom Tuomioja sade han att fredagens avtal erbjöd en förnuftig vägkarta och påminde att det hade undertecknats av bägge parterna.

Frigivningen av oppositionsledaren Julia Tymosjenko välkomnades av den brittiska utrikesministern William Hague och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, som kommenterade händelserna via Twitter. Vita huset Man önskade att Tymosjenko återhämtar sig snabbt.

Hague betonade ändå att det skuldsatta Ukraina behöver ekonomiskt stöd för att kunna stabilisera läget i landet - en alternativ finansiär kunde vara Internationella valutafonden, IMF, enligt Hague.

Frigivna Tymosjenko: Ni är hjältarna!
Parlamentet avsätter Janukovytj