Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hostmedicin har ingen effekt

Från 2014
Bild: Yle

Behandla både barnens och vuxnas hosta med fuktig luft och honung - de receptfria medicinerna har ingen verkan.

Det finns åtminstone åtta forskningar som påvisar att hostmedicin som fås att köpa utan recept inte är mera effektiva än placebomedicin, det säger barninfektionsläkare vid Uleåborgs universitetssjukhus Terhi Tapiainen till Turun Sanomat, och läkare Erik Litonius håller med.

- Speciellt när det gäller barn finns det ingen som helst data som skulle visa att det är nyttigt att ge hostmedicin åt barn. Också för vuxna är det oklart om receptfria hostmediciner hjälper överhuvudtaget.

Det viktigaste kriteriet för att få sälja ett läkemedel receptfritt är att det ska vara tillräckligt säkert och lätt att använda - för hostmediciners del betyder det att de helt enkelt blir effektlösa i sin svaghet. Att man hostar är bra, det är en försvarsmekanism som ska skydda lungorna mot infektion. Vill man ändå dämpa sin hosta med mediciner så måste man få ett recept på det. Receptbelagda hostmediciner är effektiva läkemedel - de dämpar reflexen och lindrar irritationen - men kan ha nog så obekväma bieffekter.

- De hostmediciner jag har skrivit ut innehåller dels en opiat, alltså en opiumbesläktad komponent, som dämpar själva hostretningen, men gör en dessutom yr och durrig på köpet - man blir helt enkelt lite drogad. Det är därför hostmedicin på recept är triangelmärkt. En annan komponent vars uppgift är att öppna upp luftvägarna kan å sin sida ge hjärtklappning och göra att man känner sig lite uppspelt.

Ingendera biverkning är i vanliga fall direkt farliga, säger Litonius, men om man inte behöver ska man inte bruka starka mediciner i onödan. För hosta finns det mildare alternativ att ta till som fungerar riktigt bra. Ett sätt är att andas in fuktig luft - är det fuktigt ute så ställ dig på balkongen en stund och andas, eller duscha badrumsväggarna med hett vatten tills det bildas en tjock vattendimma, och stå sedan där en stund. Flera forskningar visar också att honung har en lindrande effekt på hosta

- Det kan nog stämma att honung hjälper. Honungste är ett gammalt, ofta använt hemmaknep för att ta hand om heshet och hosta. Honung överlag är en mycket spännande produkt när det gäller naturmedel, det innehåller en del intressanta ämnen ur medicinsk synvinkel.

Som exempel nämnder Litonius skådespelaren Andy Serkis som i sin roll som Gollum i filmtrilogin Sagan om ringen vårdade sin hårt ansträngda röst med just honungste.

En halv till ett par teskedar honung en halvtimme innan läggdags kan hjälpa mot natthosta. Barn under ett ska man ändå helst inte ge honung åt på grund av risken för botulism.

Alltid räcker hemmaknepen ändå inte och Erik Litonius tycker inte man behöver avfärda de ordentliga hostmedicinerna helt.

- Min erfarenhet är att de opiatbaserade hostmedicinerna nog fungerar. Med barn ska man kanske vara lite försiktig, men om det är så att barnet hostar och ligger vaken nätterna igenom så tycker jag inte att det är fel, varken av läkare eller förälder, att ge barnet ordentlig hostmedicin.

Diskussion om artikeln