Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protest mot flygplats ledde till kravaller

Från 2014
Bild: EPA/YOAN VALAT

I den franska staden Nantes ledde en demonstration mot en planerad flygplats till våldsamheter. Radikala aktivister vandaliserade stadens centrum och drabbade samman med polisen.

En planerad flygplats i närheten av staden Nantes i västra Frankrike har väckt starkt motstånd bland stadens invånare. På lördagen samlades kring 20 000 personer på torget Petite Hollande för att visa sitt misstycke.

Den egentliga demonstrationen gick lugnt till men en mindre grupp på ungefär tusen radikala miljöaktivister satte igång kravaller. Anarkisterna krossade fönster, demolerade busshållplatser och vandaliserade stadens centrum.

På kravallpoliserna kastades det gatustenar och flaskor. Polisen svarade med tårgas och vattenkanoner. Åtta poliser fick uppsöka sjukhus och 14 personer greps.

Den franska inrikesministern fördömer våldsamheterna och säger att upprorsmakarna kommer från den radikaliserade yttervänstern.

Byggandet av flygplatsen kommer att inledas i år. Byggprojektet uppskattas kosta 580 miljoner euro och stå färdigt år 2019.