Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU och IMF redo att stöda Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 23.02.2014 15:10.
En bild på människor som går i ett demonstrationståg i Ukraina. Ukrainska flaggor syns i tåget.
Bild: EPA

EU är redo att ge omfattande ekonomiskt stöd åt Ukraina, så fort landet har fått en ny regering som börjar införa ekonomiska reformer. Det säger ekonomikommissionär Olli Rehn. IMF och USA är inne på samma linje, medan Ryssland avvaktar.

Nu börjar löften om ekonomiskt stöd till Ukraina droppa in.

EU är redo att ge betydande ekonomiska stöd åt Ukraina så fort landet har fått en ny demokratiskt vald regering, säger ekonomikommissionär Olli Rehn, som talade i samband med G20-gruppens möte i Sydney på söndag.

- För Europa är det viktigt att ge ett europeiskt perspektiv åt Ukrainas folk, som redan visat hur mycket de förbinder sig till de europeiska värderingarna.

- EU är redo att ge sitt stöd genast när Ukraina nått en politisk lösning som grundar sig på demokratiska principer, fortsatte Rehn.

Hur mycket ekonomiskt stöd EU är redo att ge Ukraina är ännu oklart. Enligt Rehn ska EU ännu göra en bedömning.

Ryssland avvaktar

Internationella valutafonden IMF är också redo att hjälpa Ukraina om landet ber om hjälp. Det här säger IMF:s chef Christine Lagarde. Också USA lovar att hjälpa Ukraina bygga upp sin ekonomi igen, uppger finansminister Jacom Lew.

Däremot är det oklart hur det går med det stöd som Ryssland har utlovat under krisen i Ukraina. Ryssland har meddelat att man väntar med att betala ut nästa rat tills man ser hurudan landets nya regering blir. Det här meddelade Rysslands finansminister Anton Siluanov under G20-mötet i Sydney.

Farhågor om att den skuldtyngda ukrainska ekonomin är på väg mot konkurs har lett till oro på aktiemarknaden och har fått landets valuta hryvnjan att minska i värde med en tiondedel på bara några veckor.

Dragkamp mellan EU och Ryssland

En av orsakerna till de senaste månadernas folkresning i Ukraina är tvisten om huruvida Ukraina ska närma sig EU eller Ryssland. Demonstrationerna inleddes när president Viktor Janukovytj beslöt att inte underteckna ett samarbetsavtal med EU.

Enligt siffror från det ukrainska hälsoministeriet skadades sammanlagt 645 människor i våldsamheterna i Kiev. Över 400 av dem är kvar på sjukhus. Dödssiffran ligger på drygt 80.

Diskussion om artikeln