Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Kulturfonden ger skärvar åt småfolket"

Från 2014
Uppdaterad 06.11.2014 15:08.
Peppe Forsblom i Sjundeå
Bild: SFP

Skådespelaren Peppe Forsblom protesterar mot Svenska kulturfondens planer på att bidra med finansiering till Guggenheimprojektet. I dag lämnar han sitt förtroendeuppdrag i fonden. Det här skriver Hufvudstadsbladet.

Peppe Forsblom, som har varit medlem i direktionen för Svenska kulturfondens nyländska regionalfond, säger att han inte kan pruta på konstutövares bidrag och samtidigt stödja en arkitekttävling med en halv miljon euro.

- Jag kan inte vara med i en organisation som ger pengar till det här samtidigt som man skär ner på enskilda konstutövares små bidrag. Man delar ut skärvar åt småfolket och sen ska man köpa sig en biljett in i finrummet, säger Forsblom till Yle Nyheter.

Forsblom tror också att det finns andra som är kritiska till planerna på bidrag även innanför organisationens väggar.

- De kanske inte uttrycker sig. Jag uttrycker mig ganska färgstarkt och rakt på sak, för jag tycker inte att man ska försöka med någon skönskrift här. Nog finns det de som ifrågasätter det här men kanske väljer att försöka påverka inifrån, men jag tror inte att det bär frukt. Dessutom är det här en så akut fråga för mig att jag tog mitt beslut nu.

Många olika projekt får bidrag

Svenska kulturfondens styrelseordförande Björn Teir håller inte med om att kulturfonden bara ger skärvar till enskilda konstutövare.

- Det är en flygande kommentar och jag delar inte Peppe Forsbloms åsikt om vi ser på vart våra årligen 33 miljoner euro går. Där finns både större helheter inom konst och kultur, men en mycket stor del går också till enskilda konstprojekt och arbetsstipendier, säger Teir.

Teir tycker samtidigt att det är synd att Peppe Forsblom ändå väljer att lämna sin post som direktionsmedlem.

- Jag har all respekt för hans eget val och bedömning, men jag hade själv hoppats att han skulle ha kunnat bidra till att göra saker bättre om han är missnöjd med dem.

Forsblom berättade först om sin protest i HBL.

Sara Ekstrand

Diskussion om artikeln