Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Parlamentets talman tar över presidentens roll i Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 23.02.2014 17:17.
Bildtext Barrikaderna är kvar på Självständighetstorget.
Bild: Erkka Mikkonen / Yle

Ukrainas parlament har utsett sin nyutsedda talman till tillförordnad president och försöker bilda en samlingsregering senast på tisdag. Tysklands förbundskansler Angela Merkel gratulerade i telefon oppositionsledaren Julia Timosjenko till maktskiftet.

Ukrainas parlament har utsett sin nyutsedda talman, Oleksander Turchinov, till tillförordnad president. I går beslöt parlamentet att hålla presidentval den 25 maj. Tuchinov står oppositionsledaren Julia Timosjenko nära.

Timosjenko, som frigavs på lördagskvällen från fängelset, talade under söndagen i telefon med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Merkel gratulerade Timosjenko till maktskiftet.

Under söndagen utfärdades en arresteringsorder för den tidigare riksåklagaren Viktor Psjonka och före detta skatteministern Oleksandr Klymenko. Samtidigt har också landets tidigare utrikesminister Leonid Kozhara fått foten.

Alla tre män står den avsatte presidenten nära. Många av de ledamöter som har hört till presidentens parti har gått över till oppositionen. Janukovytjs parti anklagar honom personligen för de våldsamheter som har lett till över 80 personers död.

Parlamentet har som mål att bilda en samlingsregering senast på tisdagen.

Oroligt i östra Ukraina

Medan det har varit förhållandevis lugnt i Kiev, har det varit oroligt i de östra delarna av Ukraina. På söndagen har anhängare till den avsatte presidenten och oppositionsanhängare drabbat samman.

Under natten till söndagen attackerades en grupp oppositionsvänliga demonstranter av okända män i staden Charkiv i östra Ukraina, och några personer uppges ha skadats.

Den avsatte presidenten Viktor Janukovytj har fortfarande starkt stöd i de rysktalande östra delarna av Ukraina, och det är just till Charkiv han misstänks ha åkt när han lämnade Kiev på lördagen.

Den ukrainska tv-kanalen Kanal 5 har publicerat ett videoklipp från en övervakningskamera, som visar hur Janukovytj flyr med helikopter från Kiev.

På lördagen höll lokala ledare ett möte där de underkände maktskiftet i Kiev. Det har också cirkulerat rykten om att Janukovytj kan ha för avsikt att utropa en utbrytarstat i Östra Ukraina. Han har kallat maktskiftet för en statskupp.

Janukovytj försökte under lördagskvällen lämna Ukraina i ett plan från Donetsk, men han fick inte tillstånd att lyfta. Nu är det oklart var han befinner sig.

Uutisvideot: Janukovitšin lähtö Kiovasta tallentui valvontakameran videolle - Spela upp på Arenan

"Odjuret är skadat - men inte oskadliggjort"

När oppositionsledaren Julia Timosjenko kom till Självständighetstorget på lördagskvällen tackade hon den jublande folkmassan och kallade dem hjältar.

Hon sa samtidigt ändå att kampen inte är över, och uppmanade dem att stanna kvar på torget. Demonstranterna höll med om att det är för tidigt att ta ner barrikaderna.

- Jag tycker att vi ska hålla kvar barrikaderna tills vi har bytt ut hela det gamla etablissemanget, säger Tatiana som var en av dem som stannade kvar på självständighetstorget i Kiev över natten. Odjuret är skadat, men vi vet inte vad ett skadat odjur kan göra.

Läs också: