Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Putins OS... eller busschaufförens

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 12:38.
Vladimir Putin, OS 2014
Bild: EPA / All Over Press

Putins OS, propaganda, skrytbyggen, korruption... Det har funnits en misstänksamhet och kritik mot OS i Sotji. Till stora delar är den kritiken säkert också befogad. Det stora OS-maskineriet har farit fram över Sotjitrakten som en ångvält. Men det här är inte busschaufförens fel.

Transporten från mediahotellet till radio- och tv-centret har fungerat perfekt. På den drygt 15 minuter långa färden finns det bara ett ställe där det strular till lite, bussen ska svänga till vänster på ett ställe där det finns mycket mötande trafik. De flesta bilarna som fräser emot har olika lappar i fönstret som visar att de har rätt att köra på OS-områden. De har bråttom – ja, åtminstone vill de visa att de har bråttom. Det är onödigt att tro att de skulle stanna upp för att låta en mediabuss korsa vägen för att vi skulle komma lite snabbare till vår arbetsplats. Den olympiska rörelsens motto ”Citius, altius, fortius” (snabbare, högre, starkare) tycks gälla också för OS-bilarna. Ibland skulle det vara hopplöst för mediabussen om det inte vore för lokalbefolkningen. De lokala bilisterna visar en gästvänlighet och stannar för att vi som är gäster här ska ha det lite, lite bättre. En del blinkar med ljusen, några bara saktar in och nån vävar ner rutan och vinkar glatt som ett tecken på att mediabussen kan svänga.

Idag var det chauffören i lokalbussen T112 PT som saktade in och blinkade med ljuset. Vår buss kan svänga in och jag ser en rätt ålderstigen busschaufför som sitter vid ratten och ler. Han är en enskild invånare i trakten; en människa som du och jag. Vad Putin gör, säger, betalar och bestämmer kan inte han påverka. Hans åsikt har inte haft nån betydelse då Sotji har sökt OS och fått det, han har inte kunnat påverka vad som byggs, vad det kostar och om nån eventuellt har fått mutor för det. När vi talar om Putins OS talar vi om nånting som chauffören i T112 PT inte har haft en chans att påverka. Busschauffören kan bara konstatera att vinter-OS nu ordnas i hans hemtrakt, sen är det bara att irritera sig över det eller att acceptera läget.

Varje dag har bussen fått vänta på sin vänstersväng och varje dag har det förr eller senare kommit en lokal bil eller buss som har låtit oss svänga. Det är vad de kan göra; de kan visa gästvänlighet och att de är glada över att vi är här. De gör vad de kan för att vi ska ha det lite bättre när vi är här och hälsar på.

Jag kommer ihåg ditt leende – du som körde T112 PT idag. Om jag ser dig i Helsingfors kan du vara säker på att jag hjälper dig. Din och alla andra ortsbors gästvänlighet har gjort ett djupt intryck på mig och jag är full av tacksamhet.

Citius, altius, fortius kan inte vara allt. Inte ens på OS.

Diskussion om artikeln