Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Privata parkeringsövervakare förargar

Från 2014
19.07.10
Bild: Yle

De privata parkeringsövervakarna har länge överrösts med kritik och klagomål men inget tycks hända. I varje fall inte om du frågar Lars som inom loppet av tre dagar fick två parkeringsböter på sin betalda bilplats.

Många husbolag använder sig av privata parkeringsövervakare för att hålla ordning på gården.

Lars som vill vara anonym berättar att deras husbolag använder en privat firma för att övervaka parkeringen. Han har en lapp som enligt anvisningarna ska vara tydlig i framrutan för att bevisa att han betalat för platsen. Men riktigt så enkelt har det inte gått för Lars.

- Första boten var på 50 euro och jag reklamerade den genast men jag valde att skicka det per post istället för att ringa kundbetjäningen som kostar två euro per minut - tänk om jag hamnat att stå i kö och vips hade jag haft en telefonräkning på 50 euro.

I höstas beslöt grundlagsutskottet att privata parkeringsövervakningsfirmor måste bevisa felparkering för myndigheterna innan de kan utfärda böter. Myndigheterna måste också godkänna den innan den går till betalning.

Två böteslappar på tre dagar

Efter två dagar hade Lars igen en bot på sin bil. Vindrutan var kristallklar och lappen syntes bra.

Då bad han en bekant att ringa kundbetjäningen och gick själv till husbolaget och förklarade problemet. Där fick Lars hjälp av en kvinna som själv kontaktade parkeringsövervakaren och fick beskedet att han kunde riva böterna. Men innan det hann han reklamera den andra boten.

- Det tog en vecka och så fick jag ett mail att mina reklamationer var förkastade och med kom foton som var tagna av min bil. På bilderna syntes lappen som bevisar att jag betalat för parkeringen tydligt i fönstret så jag vet inte vad de har för kriterier.

Vi har försökt nå parkeringsbolaget i fråga för en kommentar utan att lyckas.

Privatpersoner kan skicka in klagomål till Konsumentombudsmannen som håller koll på de privata parkeringsövervakningsfirmorna.

Konsumentombudsmannen dragit inför rätta åtminstone en gång, det i januari 2013. Ärendet var då att bolaget kräver 1,5 gånger summan om det går till indrivning. Bolaget har dessutom en indrivningsfirma som bisyssla.

Lars är långt ifrån den ende. Han berättar att han inte är den enda som fått böter på sin egen bilplats där han bor.

- Och jag vet bekanta som på privatägda parkeringsplatser hunnit få böter under tiden de betalat för parkeringen.

Diskussion om artikeln