Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien vill skicka asylsökande till Kambodja

Från 2014
Bild: EPA/ Mast Irham

Australiens strikta asylpolitik har tagit en ny vändning. Landet ber nu Kambodja - ett av Asiens fattigaste länder - att ta emot asylsökande som försöker ta sig till Australien.

Australien skickar redan i nuläget en del papperslösa asylsökande till flyktingförläggningar i Papua Nya Guinea och Nauru. Landet har ett avtal om att flyktingar som försöker ta sig till den australiensiska kontinenten med båt förs till förläggningar på de relativt fattiga örikena.

Under veckoslutet frågade Australien Kambodja om landet kan tänka sig att ta emot en del båtflyktingar. Kambodjas regering har meddelat att den kommer att överväga saken.

- Kambodjaner på flykt har tidigare tagits emot av andra länder, så nu är det vår tur att hjälpa, sa Kambodjas premiärminister Hun Sen. Han hänvisade till 1970 och 1980-talen då mängder av kambodjaner flydde våldet och fattigdomen under och efter inbördeskriget.

Australiens asylpolitik får kritik

Antalet asylsökande som försöker ta sig till Australien är inte så stort jämfört med andra länder, men landet har en mycket restriktiv asylpolitik. Den har kritiserats av FN och olika människorättsorganisationer.

För en dryg vecka sedan dödades en person och kring 80 skadades i kravaller på en flyktingförläggning i Papua Nya Guinea. FN har sagt att förhållandena på förläggningen är så dåliga att den borde stängas helt.

Premiärminister Tony Abbots parti vann valet ifjol delvis för att det lovade en striktare asylpolitik, och har sedan dess infriat sina vallöften.