Hoppa till huvudinnehåll

X3M

De sämsta bästa filmerna

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 09:58.
Programmet är inte längre tillgängligt

På söndag belönas de bästa filmerna. Men det är inte alltid som Oscarstatyetten gått till rätt film.

Natten till måndag delas filmvärldens mest prestigefyllda pris ut, Oscarstatyetten. Det är sällan publiken och Oscarsakademin är av samma åsikt. Men det har hänt sig. Sagan om Ringen - Konungens återkomst är ett praktexempel. Men ibland har akademin misslyckats totalt då de korat årets bästa film. Vi listar en topp trea på Oscarfail.

The Hurt Locker (2008)

Allt ser bra ut till pappers, amerikanska elittrupper i Irak som dessarmerar bomber i häftig skyddsdräkt. Trailern utlovar spänning och action. Filmen får en Oscar för bästa film och Kathryn Bigelow (James Camerons ex) blir den första kvinnan att ta hem en Oscar för bästa regi. Men en fruktansvärt överskattad och tråkig filmupplevelse väntar. Då filmen slutar förstår man absolut ingenting. Var det här den bästa filmen som kom ut 2008!? Knappast. Med fantastiska filmer som District 9 och Tarantinos Inglorious Basterds kunde man lika väl döpa om filmen till The Sleep Locker. Gäsp.

Chicago (2002)

En musikal med Richard Gere. Hallå? Det sjungs, dansas och mördas i 1920-talets Chicago. Det kanske funkar på en scen på Broadway men på den vita duken; nej. Att en medioker film som den här skulle vara den bästa industrin hade att komma med år 2002 är svårt att förstå. Kanske Oscarsakademin hade tröttnat på filmer om andra världskriget och därför inte ville ge priset åt Roman Polanskis rörande skildring av The Pianist? Men hej. Kom igen. Richard Gere? Musikal!? Varför!??

Forrest Gump (1994)

Ja, du läste rätt. Forrest Gump. En film som aldrig borde ha vunnit en Oscar för bästa film. Visst, filmen är bra i jämförelse med Chicago och The Sleep Locker, men året var 1994. 1994 gav oss tidlösa mästerverk som den coolaste filmen någonsin, Pulp Fiction, och den (i samtliga kategorier) bästa filmen någonsin, The Shawshank Redemption. Filmer man kan se om och om igen utan att tröttna på dem. Däremot var Forrest charmig första gången han dillade om lifvet och chokladaskar. Den andra gången vill man bara att han ska dö. Dö Forrest, dö.