Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Ge Ekenäs Energi arbetsro!"

Från 2014
Uppdaterad 24.02.2014 12:26.
Håkan Roos och Birger Blomqvist.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Måndagssnacket kunde inte låta bli att kommentera ambulansvården i Västnyland. Den har fått kritik, helt obefogat enligt Birger Blomqvist som har 43 års erfarenhet som ambulansföretagare.

- Jag undrar hur Milla Jousi kan uttala så där sig efter en så kort tid på jobb. Med tanke på resurserna man gett ambulansvården så har det inte kommit klagomål. Hälsocentraler och annan sjukvård har fått kritik, men inte ambulansvården, säger en smått upprörd Blomqvist.

Yle Nyheter: Måndagssnack 24.02.14 Del 1 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)
Yle Nyheter: Måndagssnack 24.02.14 Del 2 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Det viktigaste har varit att ambulansen ska gå så billigt som möjligt. Jag har inte den uppfattningen att beslutsfattarna alltid brytt sig om kvaliteten, huvudsaken har varit att det är billigt, fortsätter han.

Konspirationsteori om vargar

Vargar i Västnyland väcker vilda konspirationsteorier hos Håkan Roos.

- Hur de har kommit hit vet jag inte. Kanske på naturlig väg, men en del säger att de är inplanterade. Något skumt är det. Det finns en massa naturvänner som kämpar för att bevara en viss djurflora. Jag kan tänka mig att sådana göra vad som helst.

Håkan Roos tror ändå inte att vargen har en framtid i Västnyland.

- Jag tror inte den kommer att föröka sig på naturlig väg. Den har inte många år på sig här.

Människorna i Västnyland lyckas nog föröka sig, varför skulle inte vargarna göra det?

- Ja, det blir inte brist på mat här. Men folk bor här och där året runt, så det stör vargen. Vargen hör inte hemma här, den ska ha stora revir.

Måndagssnack tar en rökpaus och diskuterar rökfrihet. Kommunfullmäktige fattade förra veckan beslut om att Ingå ska bli en rökfri kommun. Till exempel får man inte räkna rökpauser som arbetstid.

- Ser man på det demokratiskt så betyder det att den som inte röker ”donar” mera än den som röker. Det är inte jämlikt, säger Roos.

Enligt Roos införde hyrlyftsföretagaren Pekkaniska ett system som belönade en sund livsstil. De som sprang maraton och inte rökte fick bonusar. Birger Blomqvist håller inte med Håkan Roos.

- Det är en farlig väg om samhället ska bestämma om allt vad vi får göra. Det är dubbelmoraliskt att staten får en stor del av sin inkomst via skatter, till exempel tobaksskatten. Samtidigt säger man att tobaken leder till högre hälsovårdskostnader.

Överviktiga får inte jobb

Måndagssnack målar dystopier i studion. Kan utvecklingen vara att storvuxna människor måste ha kortare lunchpauser?

- Om du har så och så mycket övervikt får du inte vara lika mycket på jobb, du kanske inte blir anställd överhuvudtaget. Det är ytterligheter, men steget dit är inte så långt, säger Blomqvist.

- Arbertsgivaren har nog rätt att sätta krav på sin personal, kontrar Roos.

- Vi såg hur det gick under förbudstiden i Finland. Människor drack nog ändå, slinker Blomqvist in.

Ekenäs Energi borde få jobba i fred

Ekenäs Energi, ja. Långköraren döljt i ett täcke av frågor. Blomqvist och Roos är inte sena med att ge råd på hur det borde skötas.

- Fast man vill ta reda på saker, så lyckas man inte. Jag förstår inte varför man måste sekretessbelägga protokoll.

Håkan Roos har mera tålamod och vill ge Ekenäs Energi tid.

- Jag sku låta Ekenäs Energi fungera som ett aktiebolag i ett år och sen jämföra hur det var förr och nu. Nu gick det ett par veckor. Sen var allt åt helvete. Ge dem arbetsro.

- I Raseborg har man poängterat öppenhet, men så länge som man håller på och mörklägger, så sitter folk och fantiserar ihop det ena och det andra. Det man fantiserar stämmer kanske inte, men reaktionen är helt naturlig, säger Blomqvist.

- Vi är inte vana att vara så här stora. Vi hänger inte med. Namnet Ekenäs Energi säger ju allt. I dag är det betydligt flera som ska besluta. Vi har svårt att komma överens. Vi måste lära oss att vi är alla raseborgare, säger Roos.

Effektivera!

Diskussion om artikeln