Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Dags att prata om Europa

Från 2014
Uppdaterad 04.03.2014 09:54.
Vi borde prata om Europa - Spela upp på Arenan

I Europa skall vi under våren gå till val för att välja 751 parlamentsledamöter. Vi är en brokig skara människor - 44 stater av mycket varierande storlek, med olika ekonomiska förutsättningar och livssyn. De kommande veckorna blir det stort fokus på vår världsdel i serien ”Vi borde prata om Europa”. Hur ser Europa ut i dag?

Vi borde prata om Europa ser på den brokiga europeiska skaran med nordiska ögon. Den europeiska unionen har som sitt motto ”Förenade i mångfald” - och kanske är det just det som är det enda vi har gemensamt. Att alla européer är olika. Det finns en enorm styrka och fördel i detta faktum, samtidigt som alltför stora klyftor också kan resultera i utanförskap och avundsjuka.

Att göra en dokumentärserie kring denna mångfald har naturligtvis också sina utmaningar. Och det krävs en extra ansträngning för att få veta vad den enskilda europén tycker och tänker.

- Redan från början ville vi intervjua vanliga människor, och lämna bort de experter och politiker som man så ofta hör intervjuas i de här sammanhangen. Det var inte alltid så lätt. När man som journalist ringer runt och bokar intervjuer erbjuds man lätt samma kostymnissar som har hörts tusen gånger förr. Det krävs en extra insats för att få tag på en tjeckisk begravningsentreprenör eller portugisisk sjuksköterska. Men jag tror vi lyckades, berättar Janne Lindberg som är en av redaktörerna bakom serien.

Bland 200 språk och 200 hundar

Serien filmades huvudsakligen under hösten och vintern 2013. Inspelningarna har fört med sig många lyckade inspelningar och några mindre lyckade, men framför allt många intressanta möten med människor runt om i Europa. På många språk dessutom.

- Det är något av en utmaning att göra intervjuer i Europa, med tanke på att det finns fler än 200 språk att ta till. Många gånger tar man sig fram lätt med engelska, ibland med en dos tyska som komplement. I ett tidigt skede av produktionen bestämde vi att så många som möjligt skulle få använda sitt eget modersmål, vilket har betytt flitigt användande av lokala tolkar, men också för min egen del intervjuer på isländska, italienska och franska. Av dessa språk är det bara franska som jag studerat för mer än 20 år sedan. Roliga utmaningar, konstaterar Joakim Lax, producent för serien.

Janne Lindberg kan också konstatera att improvisation varit en viktig kunskap.

- Det är många utmaningar då man reser runt i Europa med stram tidtabell och litet team. Tejp har räddat situationen många gånger när utrustningen fått skavanker. Flera gånger slogs jag också av hur tyst det är i Finland jämfört med andra länder. På Cypern höll jag på med en intervju på en kennel då det råkade anlända en matleverans till hundarna. Det går inte att gömma sig för ljudet av 200 hundar som skäller samtidigt.

Det första avsnittet handlar om livet. Hur vill vi leva, var vill vi leva och vill vi själva välja när vi skall dö? Bland annat besöker vi Europas mest olyckliga land och frågar oss vad som gör oss lyckliga. Vi besöker också Skottland som nu tar modell av de nordiska länderna - om vi vill det eller ej.

Seriestart för Vi borde prata om Europa i Yle Fem måndag 24.2 kl. 22.00
30 dagar på Yle Arenan efter sändning.

Mer om serien hittar man på programets webbsida.

Mer om ämnet på Yle Arenan