Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Delade meningar om österbottniskheten

Från 2014
Uppdaterad 24.02.2014 17:21.
Foto från Gräset är mörkare på andra sidan
Bildtext Looke tampas med sina demoner i Gräset är mörkare på andra sidan.

Catzo och Anka gick på teater och såg föreställningen Gräset är mörkare på andra sidan. Catzo såg den i Helsinfors, Anka såg den i Vasa. Här är deras upplevelser.

Gräset är mörkare på andra sidan är Kaj Korkea-ahos andra roman, som nu också blivit teater. Så här beskrivs föreställningen:

"En berättelse om att återvända till sina rötter och möta sig själv.

Vilka hemligheter bär du på?
Vilka är dina plågoandar?
Du tror dig känna dina närmaste, men känner de ens sig själva?

En tragisk bilolycka blir upptakten till ett nervkittlande drama när fyra barndomsvänner återförenas i hembyn."

Webb-Catzo och Webb-Anka har båda sett föreställningen, och läst boken. Här är deras, något delade, åsikter om föreställningens dramatisering, österbottniskhet och den onda varelsen raamt.

Dramatisering

Anka: Vilket mästerverk måste jag först säga. Det finns så klart en massa scener och händelser från boken som inte finns med i pjäsen. I vissa fall har till och med personer bytts ut, men det gör inget eftersom storyn inte blir lidande. Ibland kan jag till och med tycka att de tagit med lite för mycket från boken. Har man inte läst den innan man ser föreställningen är nog risken för förvirring stor. Det är många personer som presenteras och det går i snabbt tempo. Pjäsen kanske kunde ha tjänat på att vara lite mer tydlig i den första akten?

Catzo: Det hade gått över ett halvår från att jag läste boken till att jag såg pjäsen. Med mitt guldfiskminne betydde det att jag fick många överraskningar när jag såg pjäsen, det var mycket jag glömt. Ändå måste jag säga att dramtiseringen från bok till scen var fantastisk, även om den kom igång lite långsamt och kyligt växte pjäsen och var snart hjärtskärande vacker.

Scenografin var sjukt talande. Medan scenen klämdes ihop blev också ångesten i min själ allt större, tills den nådde ett klimax och allt försvann i en smäll. Asbra.

Se teaser för pjäsen

Österbottniskhet

Anka: Österbottniskheten finns inte alls, men det stör mig heller inte alls. Platsen där allt utspelar sig kan vara vilken liten by som helst. Orten Gränby finns ju inte heller på riktigt (i Österbotten), så steget att totalt plocka bort omgivningen var nog inte så stor. Dessutom är det ju människorna och deras demoner som historien handlar om. Här har det religiösa Österbotten inte lika stor betydelse som i Kaj Korkea-ahos första bok Se till mig som liten är.

Catzo: Jag kände en stark österbottniskhet genom hela pjäsen. Kan det ha varit för att jag såg den i Helsingfors och saknar min hembygd? Plankorna som scenen var byggd av kändes rustikt österbottniska, svekigheten (töntighet, red.anm.) i vissa scener fick mig att tänka på byaoriginalen från min egen lilla ort och bredvid mig satt en åldersstigen man som luktade just sådär som gamla människor gör - det förknippar jag väldigt starkt med österbotten. Det vore kanske en smart grej, placera ut olikdoftande människor i publiken för att stärka teaterupplevelsen. Kom ihåg var ni hörde det först!

Se teaser 2 för pjäsen

Raamt

Anka: Innan jag gick på teatern tänkte jag att Raamt säkert kommer att gestaltas som någon stor skugga som sprider sig över scenen, och jag hade delvis rätt. Det visar dig att Raamt inte bara är en skugga, utan också tankar, tvivel och annat som suddar på i våra samveten. Pluspoäng för Raamts ljudeffekter. Jag blev lite rädd.

Catzo: I ett skede bet jag mig lite på knogarna. Ja, på grund av skräck. Men Raamt orsakade annars inte en direkt rädsla utan mer en påkrypande ångest som satte sig som en sten i magen. Ni vet, så där som söndagsångest brukar kännas. Det var väldigt smart gjort med den allt mer klaustrofobiska scenen, ljudvärlden och ljussättningen. Tusen poäng för angstighet.

Se trailer för pjäsen

Som några sista ord kan vi tillägga att Gräset är mörkare på andra sidan får full poäng i det mesta. Det här är det bästa vi sett på länge.