Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Solving fick miljonorder till Australien

Från 2014
Uppdaterad 24.02.2014 16:46.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Solving fick miljonaffär i Australien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nu ska truckar från Pedersöre flytta och lyfta tågvagnar i Australien. Företaget Solving har fått sin största order någonsin som innebär att företaget ska leverera 25 olika truckar till en malmgruva i australienska vildmarken.

Truckarna görs från början till slut i Solvings fabrik i Pedersöre och hos ett 30-tal underleverantörer i regionen. Det var australienska företaget BHP Billiton Iron Ore som tog kontakt för två år sedan.

Bildtext Bo-Göran Eriksson på Solving
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Egentligen trodde vi inte så mycket på det här till en början. Kunden har haft många företag som de har besökt och utvärderat. Men vi blev färre och färre som konkurrerade och sen blev vi valda, säger Bo-Göran Eriksson som är ansvarig för marknadsföring och försäljning på Solving.

Programmet är inte längre tillgängligt

Airbus och Caterpillar

En orsak till att Solving tog hem affären är att företaget har jobbat med bland annat flygindustrin tidigare. Både där och inom gruvindustrin är säkerhetskraven höga.

- Vi har jobbat med Nasa och Boeing. Många stora multinationella bolag, Caterpillar till exempel. Och så har vi levererat till Airbus-koncernens fabriker i Spanien, England, Tyskland och Frankrike. Så det har kanske gett det här förtroendet. Om de vågar satsa på ett litet företag i Sandsundskogen så kanske också någon i Australien vågar göra det.

Mooka camp i vildmarken

Beställaren BHP Billiton Iron Ore bryter järnmalm på ett område som kallas Pilbara i nordvästra Australien. Där finns egentligen ingen fast bosättning utan bolaget har byggt upp en by, Mooka Camp, där 2000 arbetstagare kan bo.

Solvings truckar behövs för verkstaden som servar bolagets malmtåg. BHP Billiton lär ha ungefär 20 000 tågvagnar som behöver repareras och underhållas. Truckarna från Solving ska kunna lyfta och dra tågvagnarna eller delar av dem. Truckarna kan ta upp till 22 ton och styrs med hjälp av laser. De är utrustade med sensorer och stannar då en människa kommer för nära.

Beställaren vill inte ge ut några exakta uppgifter om värdet på affären men summan ligger på många miljoner euro.

Femtio grader i skuggan

För Solving innebär affären att sysselsättningen är tryggad för en längre tid.

- Affären ger en bas för verksamheten två år framåt. Vi behöver arbetskraft och söker hela tiden kunnigt arbetsfolk. Närmast inom planering och konstruktion har vi brist i dag, säger Eriksson.

En extra utmaning för truckarna som ska levereras till Australien är att de måste tåla värmen.

- Just nu är utomhustemperaturen där över 50 grader i skuggan. Det betyder att all elektronik ska kylas och det innebär en hel del utmaningar.