Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Mer än en ren slump?

Från 2014
Uppdaterad 25.03.2014 16:28.
Synkronicitet
Bild: Yle

De flesta människor har upplevt händelser som verkar vara mer än bara ren slump, som när man tänker på en person och den plötsligt ringer upp en.

"När man talar om trollen står de i farstun" är ett talesätt som förklarar ordet synkronicitet som lanserades av psykologen Carl Gustav Jung. Det är alltså fråga om en upplevelse av två eller flera händelser som saknar synbart orsakssamband eller som osannolikt kan förekomma tillsammans av en slump, men som i alla fall upplevs som att förekomma tillsammans på ett meningsfullt sätt.

I dokumentären Synkronicitet möter vi den franska kvantfysikern François Martin som berättar som sitt intresse för just synkronicitet. Han har förvandlats från en enveten och rationell fysiker till att tycka att synkronicitet är en berikande gåva och han öppnar ordet för oss med många exempel. Ett av exemplen kommer från Finland, där tvillingarna Impola år 2002 blev påkörda av långtradare på var sitt håll med en timmes mellanrum. Andra exempel kommer från Frankrike och England.

Dok: Synkronicitet (Synchronicity, Holland, 2013)
Yle Fem söndag 2.3.2014 kl. 20.00
30 dagar på Yle Arenan efter sändning

Regi: Jan Diederen, NPO, 2013