Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kongokväll skall få Grankullaborna att hjälpa flyktingfamilj

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 12:44.
jaana myhrberg socialservicechef på Grankulla stad
Bildtext Socialservicechef Jaana Myhrberg vill att stadsborna ska delta med frivilligarbete.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Grankulla tar i mars emot en flyktingfamilj och nu skall staden ordna en invånarkväll för att informera Grankullaborna om det här. Familjen på fyra personer har flytt från Kongo.

Jaana Myhrberg är socialservicechef på Grankulla stad och hon ser inget konstigt i att man ordnar en invånarkväll enkom för att staden får in en flyktingfamilj.

- Jag känner starkt för att det här är sådant som vi skall göra, säger Myhrberg.

Hon menar det är bra om Grankullaborna känner till att det kommer kvotflyktingar till staden.

- Om flyktingarna behöver hjälp så kan det ordnas på många sätt, så att det är grannar som hjälper och inte alltid är myndigheter som gör allt, säger Jaana Myhrberg.

Det är i mitten av mars som familjen anländer, och invånarkvällen är tänkt att ordnas veckan före det. Jaana Myhrberg berättar att en del tjänstemän vid Grankulla stad tycker att det är en dålig idé att ordna en invånarkväll.

- De har sagt att inga människor kommer att delta. Och att det kan komma människor som är fördomsfulla och bara ser allt det dåliga i det här. Men de är ju kommuninvånare de också. Visst är det skäl att prata om fördomar om sådana finns, anser Jaana Myhrberg.

”Hoppas Grankullaborna vill hjälpa sina nya grannar”

Det är representanter för Migrationsverket, Röda Korset och NTM-centralen som skall tala under invånarkvällen. Myhrberg vill betona att de inte kommer att berätta om den enskilda flyktingfamiljen som är på väg. Tanken är att redogöra för läget i Kongo och flyktingsituationen i övrigt.

Bildtext Grankullabon Jan Gube tycker staden kunde berätta varför flyktingarna kommer till Finland, och hur staden ordnar det för dem.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Förra året när det kom flyktingar hit, helt utblottade, ordnande vi en e-postkedja bland alla dem som jobbar på Grankulla stad. Vi samlade in gamla kläder och möbler. Och nu tänkte jag - varför är det bara vi som jobbar här som samlar in saker, varför inte kommuninvånarna, de som bor här. De kunde hjälpa människorna som blir deras grannar och se till att de har det bra här, säger Myhrberg.

Jaana Myhrberg oroar sig inte för att flyktingfamiljen skall känna sig utpekad för att staden ordnar en invånarkväll enbart för familjens skull.

- Det kan kännas bra för dem. De kommer från Afrika som inte har en så individualistisk kultur. De kan till och med tycka om att de sugs in i samhället på det här viset, att folk känner dem. Jag har ingen tanke på att här skulle kastas stenar eller dylikt, utan hoppas att Grankullaborna vill ta hand om dem, säger Myhrberg.

Kvotflyktingarna kan behöva kläder och möbler, men också hjälp med annat. Jaana Myhrberg tror det finns en stor chans att Grankullaborna faktiskt vill hjälpa, eftersom staden har en förening, Grani Närhjälp r.f., som aktivt jobbar med olika former av frivilligarbete.