Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Oppositionen kräver klara besked om strukturreformerna"

Uppdaterad 25.02.2014 16:26.
Bildtext Centern representeras i förhandlingarna av viceordförande Annika Saarikko.

Regeringen och oppositionen möts i dag för att förhandla om nedskärningar i statsekonomin. De två oppositionspartierna, Centern och Sannfinländarna, verkar vara överens med regeringen om att statens utgifter borde skäras ner med åtminstone tre miljarder, men sedan är det slut med de konkreta beskeden om var oppositionen står.

Regeringsprogrammet förutsätter nedskärningar på tre miljarder. Den så kallade Hetemäki-gruppen föreslog för snart två veckor sedan att nedskärningarna skulle fördelas jämnt över de tre kommande åren.

"Regeringen borde inte behöva hjälp av oppositionen"

Det verkar också som om oppositionen är beredd att fördela inbesparingarna över flera år, men framförallt vill oppositionen ha klara besked av regeringen om de så kallade strukturreformerna.

- Problemet är att regeringen inte har klarat av att fatta beslut, säger riksdagsman Mika Lintilä som är ordförande för Centerns ekonomiskpolitiska arbetsgrupp. Med en egen majoritet i riksdagen borde regeringen inte behöva draghjälp av oppositionen för att genomföra sitt eget regeringsprogram.

Soini lyfter fram EU och u-hjälpen

Också Sannfinländarna har taggarna ute.

- Vi går inte in i förhandlingar utan villkor, understryker Jari Lindström som är ordförande för Sannfinländarnas riksdagsgrupp. Vi har naturligtvis egna tankar och målsättningar och dem kommer vi att lyfta upp på förhandlingsbordet.

Partiordförande Timo Soini skriver i sin blogg att han i dagens förhandlingar kommer att lyfta fram stöd till krisande EU-länder, hälsovårds- och kommunreformerna och u-hjälpen.

"Strukturreformer en utmaning också för nästa regering"

- Också Centern vill ha klara besked av regeringen om hälsovårds- och kommunreformerna, konstaterar Mika Lintilä.

Varken Centern eller Sannfinländarna vill begränsa nästa regerings rörelseutrymme, eftersom strukturreformerna har varit oerhört motiga för den sittande regeringen.

- Och de kommer förmodligen att vara lika utmanande för följande regering, förutspår Lintilä som är ordförande Centerns ekonomiskpolitiska arbetsgrupp. Det gäller alltså att skapa en sådan regering som förbinder sig att genomföra sitt regeringsprogram.

Har då Centern och Sannfinländarna samma målsättningar i dagens förhandlingar med regeringen?

- Jag känner inte till Sannfinländarnas målsättningar så det kan jag inte kommentera, svarar Lintilä.

Centerns Annika Saarikko och Timo Soini förhandlar

Centern representeras i dagens förhandlingar med regeringen av partiets viceordförande Annika Saarikko - eftersom partiordförande Juha Sipilä är sjukskriven - och Sannfinländarna av partiordförande Timo Soini. Samtliga partiledare i regeringen deltar i dagens förhandlingar med oppositionen som hålls i riksdagen.